Sub acest nume, o persoana si-a facut un blog critico-literar, „Terorism de cititoare”, intens vizitat de internautii cu preocupari culturale.

Audienta LucieiT poate parea inexplicabila. Autoarea acestui blog n-are o atitudine fundamentalista de vreun fel oarecare, din categoria celor care stirnesc prozelitisme. Nu si-a propus un program minimal cu care sa adune in jurul ei persoane care gindesc asemanator, nu injura gratuit pe nimeni si nici nu incearca sa atraga atentia asupra blogului ei dupa metoda "Boierii mintii", aceea a contestarii personalitatilor de prim-plan. In ce consta terorismul ei (daca e o ea)? Isi mitraliaza opiniile despre cartile pe care le citeste si isi permite sa afirme lucruri pe care nu le veti gasi in cronicile literare, intr-un limbaj lipsit de orice inhibitii. Si, cel putin pina acum, nu face politica literara. Sa se ascunda sub acest pseudonim un tinar critic literar care isi construieste o a doua identitate? Sau LuciaT e, pur si simplu, o cititoare necunoscuta care s-a hotarit sa scrie ce crede despre cartile pe care le citeste?

LuciaT descopera literatura cu fitil

Spre deosebire de multi dintre criticii literari, tineri sau mai trecuti prin viata, terorista scrie despre carti exact ceea ce crede. N-o intereseaza sa nu se puna rau cu autorii din tara care ii cad in mina. Nu se ocupa in mod special de literatura romana: scrie mai mult despre cartile scriitorilor straini. Si nu pare sa o faca pentru a aduce servicii editurilor care le publica.

Recent l-a descoperit pe Dinescu poetul, cel din volumul aparut la Humanitas, "Moartea citeste ziarul". Nu i-a venit sa creada ca in 1981 puteau trece de cenzura versuri ca ale lui. Ceea ce a facut-o sa se intrebe ce fel de cenzura exista in Romania, daca Dinescu isi putea publica atunci versurile. Nu e o intrebare din categoria ticalosiilor care incearca sa acrediteze ideea ca Dinescu si-ar fi scris poeziile cu voie de la stapinire. Sau ca ar fi fost protejatul Moscovei. Ea e uimita si ii intreaba si pe altii daca poemele lui Dinescu chiar au aparut inainte de 1989 in Romania. Primeste raspuns din partea unei persoane care scrie ca se ducea la biblioteca, pentru a copia poeziile lui Dinescu ca sa le aiba astfel intr-un volum personal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.