Dintre primele 10 institutii de credit din sistemul bancar romanesc, doar cateva au produse dedicate studentilor. Dintre bancile mici, niciuna nu se orienteaza spre segmentul studentilor

Dintre bancile care au cel putin un produs destinat tinerilor, doar cateva ofera studentilor si altceva decat un credit de studii. Cum am mai scris in ziarul nostru, nici finantarile destinate studiilor nu sunt ceea ce ar trebui sa fie, in conditiile in care perioada de gratie oferita de banci nu depaseste doi ani.

Singura banca ce pare sa-si intoarca fata catre studenti este BCR, care a lansat recent prima agentie de banca situata in interiorul unui centru universitar. Dintre bancile mai importante, doar BRD, BCR, Alpha Bank si HVB-Tiriac au dezvoltat produse destinate studentilor. Dintre acestea, doar BCR si BRD au alte produse decat creditul pentru studii. In Romania, ofertele pentru studenti se limiteaza practic la cateva asa-zise credite de studii si doua, trei carduri de debit.

BCR isi intoarce fata si spre studenti

"Odata cu deschiderea anului universitar, grupul BCR raspunde solicitarilor primite din partea studentilor si cadrelor didactice si deschide o unitate bancara special pentru ei. Astfel, vor avea la dispozitie servicii bancare de calitate, intr-o gama cat mai larga, de nivel european si la costuri rezonabile", a declarat Natalita Hurduc, vicepresedinte executiv al BCR, cu ocazia lansarii primei agentii bancare situate intr-un campus universitar. De altfel, BCR este o banca ce are cateva produse destinate exclusiv studentilor. Trecand peste creditele de studii si cel pentru colocviu, prezentate pe larg in ziarul nostru, ne vom opri asupra cardului de debit BCR Visa Electron Euro<26. Produsul este un card de debit co-branded, adresat studentilor, care ofera anumite reduceri si alte facilitati.

Pentru a putea intra in posesia unui astfel de card, solicitantul trebuie sa aiba o varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si sa urmeze cursurile unei universitati. Valabilitatea cardului este de doi ani, produsul putand fi utilizat pentru cumparaturi in reteaua de magazine ce afiseaza sigla Visa, pentru plata serviciilor hoteliere in locatiile stabilite prin contract (posesorii beneficiind de reduceri), pentru achizitionarea de materiale didactice, pentru vizitarea muzeelor etc. Banca nu solicita comision de emitere sau de inchidere a contului de card, insa percepe un comision de 6 lei pentru fiecare an de administrare a contului. Pentru extragerea de numerar, comisionul este 0,5% la ghiseele BCR si 0,5, plus 2,5 lei, la ghiseele altor banci.

BRD, parteneriat cu Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor

Din nou exceptand creditele pentru studii, putem vorbi si la BRD de o orientare spre sprijinirea studentilor. Ca si BCR, BRD are un card destinat utilizarii de catre studenti. Cardul BRD-ISIC ofera facilitati la utilizarea in anumite scopuri. Asttfel, utilizatorii acestui produs beneficiaza de 1.000 de reduceri in Romania si mai mult de 35.000 in intreaga tara. Comisionul de interogare este 0, la fel si comisionul pentru tranzactii la comercianti. Avantaje exista, de asemenea, la calatorii, studentii posesori ai acestui card avand acces la cea mai mare baza de date cu informatii turistice, Travel Max.

Credit de studii la Alpha Bank

In portofoliul de produse oferite de Alpha Bank se regasesc si creditele pentru studii, acestea putand fi utilizate pentru plata taxelor scolare (facultate, mastere, burse). Initial, persoana careia ii este acordat creditul este parintele, cu posibilitatea ca, in timp, prin novatie, contractul sa fie transferat pe numele copilului. Suma ce poate fi imprumutata este cuprinsa intre 5.000 si 20.000 euro, creditul fiind acordat in lei, euro sau dolari.

Perioada de rambursare este de pana la 15 ani, cu o dobanda anuala pentru creditele in euro de 9.25%, iar garantiile sunt foarte flexibile - codebitor, girant sau ipoteca (pentru creditele a caror valoare depaseste 10.000 euro). Pentru acest credit nu se percepe un comision anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.