Obligati sa abandoneze scoala din cauza dificultatilor financiare sau a discriminarii la care erau supusi pe motiv de etnie si nevoiti sa munceasca de la varste fragede pentru a-si intretine familiile, copiii de la centrul educational "Sfanta Ecaterina" au acum sansa de a merge la scoala si de a beneficia de educatia care le-a lipsit pana la 16-17 ani.
La sapte ani, dupa nici macar un an de scoala, Marina a trebuit sa renunte la cursuri din cauza saraciei de acasa. Parintii, amandoi bolnavi de artroza, aflati in incapacitatea de a munci, beneficiau de un ajutor social care nu era nici pe departe suficient pentru intretinerea celor cinci copii. Astfel, copila a fost nevoita "sa lase scoala", dupa cum ne-a marturisit, pentru a munci in diverse locuri.

"Cel mai mult am lucrat ca femeie de serviciu: faceam curat pe scara blocului in care stau, dar si in alte blocuri. Am muncit de la sapte ani, pentru ca pensia primita de parintii mei nu ne ajungea. In plus, a trebuit sa am grija si de tatal meu, care a stat mult timp prin spitale", sustine Marina. Ea a incercat sa se inscrie la scoala ulterior, dar nu a mai fost primita pentru ca depasise cu mult varsta "pentru clasa intaia".
De centrul "Sfanta Ecaterina" al organizatiei "Salvati Copiii", a aflat de la o verisoara de-a ei si dupa 11 ani de intrerupere a scolii, la 18 ani, si-a luat inima in dinti si s-a inscris aici, din nou, in clasa intai.
Acum are 20 de ani, e clasa a treia si se declara multumita de viata ei: "Sunt fericita ca vin la scoala, dar nu va inchipuiti ca am renuntat la munca; cei de la centru ma inteleg si ma sprijina".

Terorizati pe motiv de etnie

Verisoara Marinei, Diana, este acum clasa a sasea. A ajuns la centrul de pe bulevardul Maresal Averescu indrumata de o cunostinta.

"Am batut din poarta in poarta, pentru a ma inscrie la o scoala, dar eram refuzata peste tot, fie ca am depasit varsta etc., dar mai ales pe motiv ca sunt . O cunostinta m-a luat de mana si m-a adus aici". Despre copiii respinsi de la scoala si tratati necorespunzator pe motiv de etnie vorbea si George Roman, director de programe "Salvati Copiii", in urma cu doua saptamani: "Sunt multe cazuri in care copiii sunt tratati diferentiat, din cauza faptului ca sunt romi. Mai mult, a existat un caz, in care un copil nu a fost primit de la bun inceput la scoala pe acest criteriu".

Florina e un astfel de caz. Inca din clasa intai, a avut probleme cu invatatoarea. "Invatatoarea avea impresia ca daca sunt rom, sunt plina de paduchi si de boli. Mereu imi spunea lucrul asta. Si colegii ma tratau rau. Nu ne sufereau pe noi, romii, ne jigneau si ne faceau sa plangem", ne-a spus ea.

La fel si prietena ei, Nina, care, desi in primele patru clase a avut o invatatoare "de treaba", ulterior a inceput sa aiba probleme, atat cu profesorii, dar si din cauza lipsei de bani. "La gimnaziu, ni se cerea mai mult si aveam nevoie de bani. A trebuit sa renunt scoala, din cauza asta, intr-a sasea." Atat ea, cat si Florina au venit la "Sfanta Ecaterina", pentru a-si continua cursurile si sunt foarte recunoscatoare ca au avut aceasta sansa.

Munceste la negru pentru 30 de lei pe zi

Pana la 16 ani, Nelu nu fusese nici macar o zi la scoala. Ca si sora lui, Marina, a fost nevoit sa munceasca de mic pentru a-si ajuta familia. A venit la "Salvati Copiii" la 14 ani. De atunci "se tine de scoala" si e foarte mandru de asta. Acum are 16 ani si e in clasa a treia, dar lipsa banilor il determina sa munceasca ocazional ca "incarcator-descarcator". Primeste 30 de lei pentru 12 ore de munca la negru. Stiu ca sunt platit in bataie de joc, dar am nevoie de bani. Ma multumesc cu putin, pentru ca n-am incotro". Il mai ajuta si pe unchiul sau in gospodarie, si este recompensat pentru asta.

Desi munceste si merge la scoala, Nelu joaca fotbal, fiind inscris la o echipa de juniori la care a ajuns tot datorita centrului educational. Ar vrea sa se tina de fotbal, dar cu un impresionant simt al datoriei fata de scoala si al respectului pentru oamenii ce i-au dat aceasta sansa, ne spune ca nu mai are timp si de "un hobby". Din motive obiective, la cererea reprezentantilor "Salvati Copiii", numele reale ale copiilor au fost modificate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.