Curtea Europeana de Justitie a decis ca barbatii pot primi salarii mai mari pentru ca femeile au o experienta profesionala mai redusa din cauza nasterii si cresterii copiilor

Curtea Europeana de Justitie a decis ca barbatii care lucreaza intr-o companie au dreptul de a primi mai multi bani decat femeile pentru ca lucreaza mai mult, chiar daca femeile au o experienta la locul de munca mai scazuta din cauza nasterii si cresterii copiilor.

Problema a fost introdusa in atentia Curtii Europene de catre Bernadette Cadman, inspector britanic pe probleme de sanatate, care a argumentat demersul prin faptul ca unele activitati domestice, cum ar fi sarcina si perioada postnatala, dicteaza de cele mai multe ori durata orelor de munca pentru o femeie, si a cerut angajatorilor sa prezinte o pozitie oficiala referitoare la modalitatea discriminatorie de plata dintre barbati si femei.

Cadman a initiat actiunea sa, in justitia britanica, in anul 2001, cand a constatat ca trei dintre colegii sai, barbati, primesc cu pana la 13.000 de euro mai mult pe an decat aceasta, chiar daca ocupa posturi identice la locul de munca.

Instantele britanice ii dadusera initial castig de cauza Bernadettei Cadman, dar o instanta de apel decisese sa trimita cazul la Curtea din Luxembrug datorita dubiilor privind implicatiile pan-europene ale unei decizii privind aceasta problema.

"Nu trebuie aratat cu degetul un salariat mai experimentat"

Curtea Europeana de Justitie a decis insa sa respinga actiunea inaintata de Cadman, argumentand ca anii suplimentari petrecuti de barbati la serviciu le ofera o experienta profesionala mai mare la locul de munca, ceea ce inseamna performante mai bune.
"Acolo unde exista un sistem de plata bazat pe evaluarea duratei de munca, nu trebuie aratat cu degetul un angajat care a acumulat o experienta superioara pe o anumita perioada", se arata in decizia Curtii Europene de Justitie.

Solutia problemei: concediul de paternitate pentru barbati

Leena Linnainmaa, presedintele Asociatiei Europene a Femeilor Avocat, crede ca o solutie pentru rezolvarea acestor probleme ar putea fi ca si barbatii sa-si ia un concediu de paternitate. Desi beneficiaza de acest drept in majoritatea tarilor europene, cei mai multi barbati nu opteaza pentru acest concediu.
"Faptul ca femeile trebuie sa-si ia concediu de maternitate constituie o piedica importanta in cariera", a precizat Leena Linnainmaa.

"Noi sustinem ca barbatii trebuie sa-si ia un concediu de paternitate si vrem ca tarile care nu au o legislatie clara in acest sens sa intreprinda toate masurile necesare pentru a-si amenda legile", a mentionat Linnainmaa, adaugand ca adoptarea concediului de paternitate ar aduce beneficii importante atat familiilor, cat si pietei de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.