Panica este o parte esentiala a sistemului de aparare al organismului. Dar, ocazional, panica devine un element serios, atunci cand apar atacurile de panica sau momentele de frica irationala. Multi dintre noi au atacuri de panica din motive rezonabile, in anumite momente. Esti in masina si o alta masina se apropie fara ca soferul sa dea semn ca ar vrea sa franeze. In aceste momente este normal sa intri in panica. Dar ce se intampla atunci cand o experienta inofensiva din viata de zi cu zi creeaza un raspuns de panica? Sau, mai rau, daca intri in panica fara nici un motiv aparent si in mod neasteptat? In timp ce unora le place sentimentul de frica (de exemplu, cei care sunt pasionati de montagne russe) este un lucru diferit in momentul in care nu poti sa-ti dai seama de ce esti speriat sau ce se intampla.

Fobii comune

Cele mai comune lucruri care provoaca fobii sunt: tratamentele dentare, zborul cu avionul, sangele, spatiul deschis (agorafobie). La acestea se adauga fobiile sociale. In momentul in care o persoana care sufera de o fobie vine in contact cu cauza acesteia sau daca persoana respectiva stie ca acest lucru se va intampla curand, apar anumite simptome fizice de anxietate. Anxietatea are o lista lunga de simptome, in functie de caracterul persoanei. Pentru multe persoane, anxietatea este un lucru suficient pentru a evita cauzele atacurilor de panica.

Viata acestor persoane este structurata in jurul ideii de evitare a situatiei sau obiectului care provoaca panica. Cateodata situatia nu mai poate fi evitata, iar o persoana cu fobii este fortata sa treaca printr-o experienta de care se teme. De exemplu, o persoana poate evita ani de zile vizita la medicul stomatolog, dar la un moment dat va ajunge la cabinet din cauza unei urgente. Adesea, dupa aceasta experienta urmeaza atacul de panica. Simptomele atacurilor de panica sunt: ritm cardiac accelerat, dificultati de respiratie, dureri in piept, transpiratie, inrosirea pielii, senzatie de rau, tremur, ameteala, senzatia de gura uscata, nevoia de a urina, lesin.

Experienta poate fi atat de intensa, incat persoana respectiva are senzatia ca face infarct, fapt care duce la agravarea atacului de panica. Unele persoane au senzatia ca reactiile corpului lor sunt exagerate si au senzatia ca acesta nu le mai apartine. Unii traiesc experiente de depersonalizare, adica au senzatia ca si-au parasit propriul corp si il observa din afara, fara a putea avea control asupra lui.

Cati oameni sunt afectati de fobii?

Unele fobii sunt mai comune decat altele. Pana la 10% dintre dintre oameni experimenteaza o data pe an un atac de panica provocat de vizita la dentist, de zborul cu avionul sau de sange. Acestea sunt fobii simple. Fobiile sociale sunt mai putin comune, afectand in jur de 25 de persoane din 1.000. Agorafobia, teama de spatii deschise, afecteaza circa 30 de persoane din 1.000. Atacurile de panica sunt de doua ori mai frecvente in cazul femeilor.

Exista o rezolvare?

Primul pas este sa rupi cercul vicios construit. Invatarea unor tehnici de relaxare este o buna metoda de a face acest lucru. Exista doua tipuri de relaxare, "fantezia ghidata" si "detensionarea muschilor". Relaxarea nu constituie insa o rezolvare imediata a problemei, avand efecte in timp.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.