O metoda noua de tratare a cancerului a fost inaugurata si in Romania. Bolnavii de cancer la prostata pot fi vindecati printr-o operatie ce are la baza fenomenul de criogenie. Tehnica se numeste criochirurgie si a fost adusa in tara noastra de catre echipa doctorului Ulrich Vitzch, de la Notd West Frankfurt Hospital. Metoda revolutionara a fost experimentata la Cluj, unde, de acum inainte, cei suferinzi de cancer la prostata se vor putea trata. Criochirurgia presupune injectarea de azot lichid chiar in tumora.

La minus 190 de grade Celsius, celulele bolnave ingheata instantaneu si nu se mai pot reface. Aria de inghetare este foarte atent controlata. Cu toate ca metoda este foarte complexa, demersurile chirurgicale sunt destul de simple. Mai intai, se instaleaza un aparat cu ultrasunete in rect, pentru a putea fi controlata operatia, medicii utilizand o placa de metal cu mai multe gauri, astfel incat sa poata fi coordonate acele. Ulterior, chirurgul introduce acele in tumora. Intreaga procedura este urmarita atent pe un monitor. Fiecare zona este monitorizata separat, prin senzorii de temperatura introdusi initial. La finalul interventiei, chirurgul verifica atent zona, sa vada daca nu a provocat alte leziuni. Operatiile de acest tip sunt realizate, de multi ani, in strainatate, unde costa peste 15 mii de euro.

La Cluj, efortul financiar, pentru o asemenea interventie nu depaseste 4 mii de euro. Aparatura utilizata va ramane la Cluj, pentru alte interventii. Cancerul ocupa locul doi pe lista morbiditatii si mortalitatii generale, a declarat dr. Florin Bacanu, medic oncolog la Spitalul "Sfanta Maria". El a subliniat ca in plan mondial se apreciaza ca fiecare a cincea persoana are, a avut, sau va avea cancer. In 2020, numarul celor afectati de aceasta maladie se va dubla. Dr. Florin Bacanu sustine ca aceasta presupune dezvoltarea retelei de oncologie, si nu desfiintarea ei. Oncologia medicala este absolut necesara, pentru ca exista peste 160 de tipuri de cancer care sunt diferite si la care tratamentul trebuie diferentiat.

Anual, se inregistreaza in Romania 60.000 de bolnavi noi de cancer. In prezent, numarul celor afectati este de 350.000, iar anual mor 50.000, a spus dr. Bacanu. El a mentionat ca este absolut necesar ca aceasta categorie de bolnavi sa aiba o calitate a vietii cat mai buna, sa aiba acces la tratament de ultima ora si sa beneficieze de toate conditiile. Dr. Bacanu a amintit ca 20-25 la suta dintre pacienti nu gasesc medicamentele gratuite si de aceea se grabesc sa vina la farmacii in primele zile. El a mai subliniat ca majoritatea tarilor europene au acesta subspecialitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.