Guvernul, prin propunerile sale radicale de modificare a Codului Muncii, a reusit doua performante: unificarea miscarii sindicale si, ieri, unificarea miscarii patronale. Pentru prima data din 1989 confederatiile patronale reprezentative din Romania au organizat o conferinta de presa comuna. N-au prezentat insa si un punct de vedere comun. Acesta este in curs de elaborare si va fi facut public saptamana viitoare. Deocamdata, au doar o lista de 5 principii formulate in termeni atat de generali, incat nici nu incurca, nici nu ajuta cu nimic negocierile. Totusi, in urma intrebarilor ziaristilor, s-au conturat deja cateva pozitii clare, exprimate de toti reprezentantii patronatelor prezenti la conferinta, privind propunerile Ministerului Muncii respinse categoric de sindicate.

Introducerea muncii temporare ca regula - sustinuta de patroni

Una din propunerile Ministerului Muncii respinsa de confederatiile sindicale este introducerea contractelor temporare de munca drept regula si nu ca exceptie la contractele individuale de munca pe termen nedeterminat. Sindicalistii sustin ca acesta modificare produce mari deservicii salariatilor generand nesiguranta asupra locului de munca. In aceste conditii, orice negociere privind marirea salariilor sau imbunatatirea conditiilor de munca este inutila. In plus, salariatii nu vor mai avea acces la credite bancare pentru ca nu vor avea cum sa garanteze returnarea banilor. Patronii spun insa ca aceasta modificare este benefica. "Conform recensamantului din 2002, 9 milioane de oameni au declarat ca lucreaza. Conform Institutului de Statistica, numarul salariatilor este de circa 4,7 milioane. Daca face ca regulile de angajare sa fie mai flexibile, vom avea cu totii de castigat. Nu va mai exista tentatia muncii la negru. Angajatorii si angajatii trebuie sa poata negocia liber ce tip de contracte vor sa incheie. Evident, pentru un salariat bun, contractul de munca temporara se va transforma de la sine in contract pe termen nedefinit. Nici un patron nu are interesul sa-si piarda oamenii de valoare", au explicat patronii. In schimb, in ceea ce priveste propunerile Ministerului Muncii de a elimina obligativitatea respectarii contractelor colective de munca la nivel national si de a introduce posibilitatea efectuarii de ore suplimentare fara acordul salariatului, punctul de vedere al patronatelor coincide cu cel al sindicatelor.

"Din cate stim in Germania si Franta au fost discutii privind anularea contractelor colective de munca la nivel national si de ramura, dar nu s-a luat nici o decizie in acest sens. Deocamdata, in Romania nici nu are sens sa punem o asemenea problema", a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman. In ceea ce priveste propunerea ministerului de a obliga salariatul sa efectueze ore suplimentare, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, a catalogat-o ca fiind "o forma de sclavie". "Pe mine, ca patron, ma intereseaza ca salariatul sa fie multumit, ca altfel pleaca la Budapesta sau la Berlin sa se angajeze. Actualul Cod impune restrictii asupra timpului de lucru. Vrem sa modificam aceasta, dar nu in sensul de a obliga pe cineva sa munceasca suplimentar fara voia sa. Avem angajati care ar dori sa lucreze in plus ca sa mai castige un ban, dar nu pot. La astfel de situatii ne referim noi. Mai mult, vom cere Guvernului ca munca suplimentara sa nu mai fie impozitata, asa cum este in Anglia. Legislatia ar trebui sa incurajeze munca, nu nemunca", a explicat Milut.

Patronii au zeci de pagini de revendicari care nu se regasesc in propunerile Guvernului

Liderii confederatiilor patronale spun ca au zeci de pagini de propuneri de modificari venite din teritoriu care nu se regasesc in varianta Ministerului Muncii. De pilda, plata suplimentara a salariatului pentru a asigura confidentialitatea acestuia este considerata de patroni ca fiind ilogica. "Este firesc ca salariatul sa asigure confidentialitatea datelor cu care lucreaza, nu vad de ce ar trebui platit in plus. Intre patroni si salariati nu trebuie sa existe divergente, asa cum induc sindicatele ideea. Ambele parti au interese comune- sa mearga intreprinderea", a explicat Silviu Opris, presedintele CONPIROM. Un alt punct important care trebuie eliminat din Codul Muncii este pedeapsa cu inchisoarea pentru patronii care nu achita salariile angajatilor. "Pentru creditele pe care le are de platit o societate, nu trebuie bagat patronul in puscarie. Inchisoarea pentru creditori a fost eliminata din legislatia internationala de la sfarsitul Evului Mediu", a mai spus Opris. Patronii au infierat atitudinea liderilor sindicali care au anuntat actiuni de protest inainte sa se aseze la masa negocierilor. Patronii au spus ca "dictatura sindicala care a existat in Romania" a apus, iar ultimele amenintari ale liderilor sindicali nu sunt "decat un semn de dezechilibru social". Totusi ca si sindicalistii, nici patronii nu vor accepta un nou Cod al Muncii care sa nu tina seama de observatiile lor. In acest caz, ei au amenintat ca isi vor investi banii in alte tari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.