Linistea se asterne pentru inca un condei de Maestru…Joi seara, compozitorul, pianistul, dirijorul si profesorul Edmond Deda ne-a parasit, aproape fara sa se observe ca, in lumea discreta a ultimilor ani, pastra nestinsa iubirea pentru muzica. Multi sunt cei care il poarta in tainita afectiva a sufletului, pentru ca artistul ne-a insotit, de-a lungul a mai multor generatii. Avea o cultura vasta care cuprindea lumea muzicii usoare dar si jazzul deprins in timpul studiilor sale muzicale la Londra.

Creator de spectacole, pasionat de arta didacticii muzicale, Edmond Deda a trait in paralel viata compozitorului, cea a interpretului si a profesorului. Il regasim, mai ales dupa razboi, profesor la Conservatorul "Lyra", la Conservatorul de muzica usoara si jazz dinaintea anilor '50, la Scoala populara de arta din Bucuresti si Brasov. Se afla totodata la pupitrul orchestrelor din teatrele romanesti de revista, la Teatrul "Tanase" sau, ca director, la Teatrul "Ion Vasilescu", realiza turnee de concerte in tara si strainatate cu formatia ce ii poarta numele.

Prezent in emisiuni de radio si televiziune, uimea prin firescul discursului sau, in care pleda pentru muzica noastra cantand la pian, fredonand, rostind sfaturi, cu aceeasi naturalete cu care povestea intamplari din viata de artist. Lungul sir al spectacolelor compuse si create de el a configurat un stil in repertoriul romanesc de musical si estrada. Nu mai putine sunt melodiile care, intr-un fel, se detasau de muzica de scena, de musicaluri sau muzica de film. Pentru cei care au avut prilejul sa vada editiile de inceput ale "Cerbului de aur", melodii ca "Inima nu fi de piatra", "Of, inimioara", "Indragostitii n-au nevoie de cuvinte revin in memorie , acum umbrite de nostalgie.

Prieten al celor cu care a colaborat, parinte pentru cei care i-au fost discipoli, Edmond Deda a stiut ca a fi fermecator nu este o profesiune, ci o vocatie, iar muzica locul cel mai potrivit pentru a o implini. Il putem uita, oare, pe Maestrul Deda ?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.