Numai 70 de constantence au fost prezente la inscrierea in baza de date organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) in perioada 28-29 septembrie.

Selectia s-a adresat femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani care doresc un loc de munca in strainatate in domeniul agricol. Reprezentantii OMFM sustin ca numarul celor care au fost prezenti a fost foarte mic tinand cont ca, in 2004, cand a fost organizata la Constanta o selectie asemanatoare, si-au depus dosarele peste 1.200 de persoane din mai multe judete.

Inspectorul OMFM, Tudor Costin, a declarat ca, periodic, se fac astfel de selectii in diferite judete, de aceasta data fiind ales judetul Constanta. "Activitatea OMFM a fost blocata pe perioada Sommet-ului Francofoniei, un motiv in plus sa organizam la Constanta o astfel de actiune", a adaugat inspectorul.

La aceasta actiune se inscriu in baza de date dosarele muncitorilor romani, urmand ca agentii economici spanioli sa ii selecteze in functie de oferta de munca. Organizatorii au avut insa parte de o surpriza, numarul celor interesati sa plece la munca in Spania fiind foarte mic. Astfel, in prima zi, au venit aproximativ 50 de persoane, din care doar 30 au avut dosarele complete, iar in urma evaluarii facute de reprezentantii OMFM au fost selectate 14 persoane. Numarul celor veniti ieri pentru inscriere a fost de aproximativ 20, din care doar jumatate din dosare au fost selectate.

"In 2004 a fost la Constanta o actiune asemanatoare pentru Spania, iar in prima zi au venit peste 1.200 de persoane din mai multe judete. Nu pot sa imi dau seama de ce a scazut interesul pentru locurile de munca in strainatate. Este posibil sa fie vorba de o lipsa de mediatizare la nivel local", a completat inspectorul OMFM.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Murineanu, a opinat ca un alt motiv ar fi intrarea Romaniei in UE, romanii fiind convinsi acum ca din 2007 vor putea pleca la munca in strainatate fara a mai avea probleme. "Nu excludem nici posibilitatea ca primarii sa nu fi anuntat selectia, cu toate ca noi i-am informat din timp. In plus, in aceasta perioada cei din mediul rural sunt ocupati cu lucrarile de toamna si nu mai au timp sa participe la selectii", a conchis Murineanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.