1 ianuarie 2007 va deveni un calvar pentru patronii care s-au obisnuit sa fenteze legea. Si asta pentru ca europenii nu au de gand sa inchida nici un ochi atunci cand vine vorba de incalcarea legii. Rigorile aplicate in statele membre UE vor fi implementate si in Romania. Astfel, atat conditiile mizere de munca oferite de angajatori, cat si munca "la negru" vor disparea din peisajul autohton.

Cei care se vor incapatana, totusi, sa se debaraseze de "vechile" practici vor avea de suferit. Concret, patronii care vor fi prinsi ca folosesc forta de munca ilegala vor fi dati pe mana justitiei, iar firmele lor vor fi inchise. "Daca pana acum era la mica intelegere, adica angajatorul cadea repede la «pace» cu inspectorul care venea in control, dupa aderare legea va trebui respectata cu strictete. Celor care vor fi prinsi ca nu respecta legea li se vor intocmi dosare penale si, totodata, li se vor inchide afacerile" ne-a precizat Nicolae Dantes Bratu, inspector general de stat adjunct in cadrul Inspectiei Muncii. Acesta a mai spus ca si amenzile pentru incalcarea legislatiei muncii vor creste substantial.

Daca in momentul de fata, cea mai mare sanctiune contraventionala pentru munca "la negru" nu depaseste 50 milioane lei vechi, din 2007, minimul amenzii va fi de ordinul miliardelor de lei. "Patronii care vor face de capul lor vor plati pana numai pot", a adaugat Dantes.