Majorarea pretului graului va determina producatorii de paine sa-si scumpeasca produsele cu 5-6 bani

Pretul painii se va majora de la 1 octombrie in medie cu 500-600 de lei vechi pe bucata, a declarat presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie Rompan, Aurel Popescu. Potrivit acestuia, "principalele cauze ale cresterii pretului la paine sunt pierderile inregistrate de sector sau o rata extrem de mica a profitabilitatii, sub 2 la suta, si nu in ultimul rand majorarea pretului graului".

Producatorii autohtoni de paine au inceput deja sa-si faca calculele pentru stabilirea noilor preturi. "In principiu, noi vom creste pretul la paine cu circa 500 de lei noi", ne-a spus Eugen Camen, seful departamentului economic din cadrul Spicul SA. Reprezentantul patronatului din panificatie a afirmat ca achizitionarea materiei prime, respectiv graul, mai mult din silozuri decat de la producatori contribuie la cresterea pretului painii in conditiile in care depozitarii cresc pretul graului in medie cu 500 de lei fata de pretul din piata.

"Depozitarii adauga circa 500 de lei la graul achizitionat de la producatori pentru a-si acoperi cheltuielile de depozitare si o rata a profitului", a spus presedintele Rompan. Pretul de achizitie al graului de la depozitari este in prezent de 3.500 - 3.700 lei vechi pe kilogram.

Toate produsele de patiserie vor fi mai scumpe

Majorarea pretului la grau nu va afecta doar valoarea painii, produsele de patiserie, si nu numai, fiind si ele vizate. "Absolut toate produsele care au la baza faina din grau vor fi atinse de scumpirea graului. Majorarea preturilor la aceste produse va varia de la producator la producator, valoarea acestora fiind stabilita in urma unor calcule", a adaugat Popescu. Nu in ultimul rand, cresterea anuntata de la 1 octombrie se leaga si de cheltuielile de implementare a sistemului calitatii in sectorul de morarit si panificatie pentru care producatorii de paine au efectuat imprumuturi bancare.

"La toate acestea se mai adauga si majorarea tarifelor la utilitati si alte cheltuieli care apar in procesul de fabricare al painii", a mai precizat Aurel Popescu, care ne-a asigurat ca in urma scumpirii acestor produse, "piata de profil nu va avea de suferit sub nici o forma. Este un proces normal".

Stocuri doar pentru o luna

In prezent, potrivit datelor Rompan, stocurile de grau si de faina ajung pentru circa o luna de zile, necesarul lunar fiind estimat la 150.000 de tone de grau. Cu toate ca materia prima nu este asigurata pana la finele anului 2006, presedintele Rompan afirma ca nu va mai avea loc o alta majorare, exceptand cea de la 1 octombrie, pana la sfarsitul anului 2006. Procesatorii din industria de morarit si panificatie cumpara in prezent grau numai de pe piata interna intrucat contingentul de import fara taxe vamale a fost realizat in totalitate.

In prezent, pretul graului pe plan european este in jur de 110-112 euro pe tona, cu o tendinta de crestere lunara de 2-3 euro.

Potrivit presedintelui Rompan, in primavara anului 2006 am putea asista la o crestere a pretului graului pe plan european pana la un nivel de 120 de euro pe tona, piata interna aliniindu-se acestor tendinte europene. In prezent o paine de 300 de grame se achizitioneaza cu circa 6.000-7.000 lei vechi.

Noile norme reduc din producatori

1 octombrie mai vine si cu alte schimbari la nivelul producatorilor autohtoni. Astfel, incepand cu luna viitoare, odata cu adoptarea normelor europene privind igiena sanitar-veterinara din industria de panificatie si morarit, exista riscul ca peste 90% dintre producatorii de paine de pe piata autohtona sa fie inchisi, a declarat recent Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie, in cadrul lansarii campaniei sociale "Vreau paine curata".

In Romania, piata produselor alimentare din domeniul morarit si panificatie este acaparata in procent de 60% de producatorii si comerciantii din asa-numita "economie subterana", a declarat Gratziela Bahacin, presedintele campaniei "Vreau paine curata". In Romania, volumul evaziunii fiscale in industria de morarit si panificatie depaseste jumatate de miliard de euro anual. Acesti bani alimenteaza coruptia si competitia neloiala, a precizat Bahacin.

Piata painii la negru - prejudicii de 5.000 miliarde de lei

Piata painii la negru a adus prejudicii statului roman de circa 5.000 de miliarde de lei, doar din neplata sumelor aferente Taxei pe Valoarea Adaugata, a afirmat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan).

La 30 iunie 2006, in cadrul unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, 15% dintre producatorii de paine corespundeau din punct de vedere al normelor de igiena sanitar-veterinara si al calitatii produselor, 15% nu indeplineau cerintele necesare productiei de paine, activitatea acestora fiind sistata, iar restul de 70% dintre producatori au primit un aviz ca pana la 1 octombrie sa-si rezolve toate problemele legate de procesul de productie, a precizat Aurel Popescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.