Cunoscutul regizor Lucian Pintilie dezvaluie, in ultimul numar al revistei Tabu, detalii despre intalnirile sale cu Securitatea din perioada comunista

"Aveam 17 ani, dar paream de 13 si echilibram aceasta anormalitate printr-o obraznicie absolut scandaloasa. Eram student in primul an al Institutului de Teatru, cand intr-o noapte tatal meu a fost arestat de organele Securitatii. Mi s-a cerut sa devin informator. Din sete de pitoresc si spirit de aventura, mai degraba decat de frica - am acceptat. Abia in clipa cand mi s-a cerut primul raport, am realizat nu atat monstruozitatea faptului, cat imposibilitatea organica de a indeplini un anume tip de performanta, pentru care eram pur si simplu inapt.

Mai precis spus, nu resimteam deloc aceasta inaptitudine ca o forma superioaa de morala, ci mai degraba ca o infirmitate", a declarat regizorul. 'Nu pot, domnule, s-o faca altii daca pot>>" In acelasi dosar, Tabu reaminteste unul dintre comentariile anticipatorii ale maestrului Pintilie, un comentariu realizat la o emisiunie la TV 5, in seara de Craciun a anului 1989, dupa anuntul executarii lui Nicolae Ceausescu.

"Sunt profund tulburat de ceea ce acum cateva clipe am auzit cu totii, pentru ca din tineretea mea am asteptat un astfel de proces exemplar. Si acest proces nu va avea loc. (...). Aveam nevoie cu totii - nu stiu in ce conditii a fost el ucis sau executat, asta n-o s-o stim niciodata exact, desi marturisirile se vor acumula neincetat - dar aveam nevoie pentru a incepe purificarea noastra, sa cunoastem de la inceput toata realitatea despre universul, nu carceral ci infernal - pe care l-a creat", a spus Lucian Pintilie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.