Locurile de munca pentru studenti sau proaspat absolventi, fara experienta, sint tot mai multe si mai bine platite, iar posibilitatile de a evolua – considerabile

Daca se implica in diverse activitati extrascolare, sint comunicativi, au spirit de echipa si ceva cunostinte tehnice, au sansa sa cistige 250-350 de euro. In momentul de fata nu mai este chiar asa de greu pentru un tinar fara experienta sa cistige peste 250 de euro pe luna.

Pe seama dezvoltarii economice care a atras un numar mare de multinationale in Romania si a permis dezvoltarea celor autohtone, dar si a faptului ca companiile au inceput sa puna in practica o altfel de strategie de resurse umane, numarul posturilor destinate studentilor sau proaspetilor absolventi este din ce in ce mai mare. Mai mult, salariile au inceput sa sara bine de 250 de euro pe luna, chiar la inceput.

"Studentii au inceput sa fie cautati si sint platiti destul de bine. Si asta datorita numarului tot mai mare al firmelor straine care isi deschid birouri in Romania", sustine Florin Ion, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB). "Incepind de la banci sau multinationale care recruteaza prin programe de trainee dezvoltate intern (cum ar fi de exemplu Raiffeisen Trainee, ING Trainee, Coca-Cola Trainee) pina la companii de IT care recruteaza de pe bancile facultatilor de profil, studentii au potential de a deveni specialisti pina la sfirsitul facultatii", este de parere si Mugurel Florea, LCP la AIESEC .

De unde incepe recrutarea

Pentru cei decisi sa-si gaseasca un loc de munca, ofertele nu sint extrem de greu de gasit. Site-urile specializate, tirgurile de joburi, agentiile de recrutare, anunturile de prin ziare sau chiar cele afisate prin facultati pot fi de ajutor. Reprezentantii studentilor sustin insa ca cel mai fericit caz este acela in care oferta vine la student si nu invers, acest lucru fiind posibil daca tinarul sau tinara respectiva se evidentiaza in activitati extracuriculare printre care se numara si cele organizate de asociatiile studentesti. Cum aceasta metoda reprezinta insa mai mult o exceptie decit o regula, toate celelalte metode au avantajele lor si merita incercate.

Cine angajeaza

Companiile de IT, telecomunicatii, institutiile bancare, cele financiare sau asiguratorii, call-center-urile sau chiar societatile din industria petrolului si a gazelor naturale, reciclarea metalelor feroase reprezinta zone ale economiei in care tinerii studenti sau proaspat absolventi care nu au decit experienta studiului au sanse destul de mari sa-si gaseasca un loc de munca. Aceasta doar prin simplul fapt ca in aceste industrii penuria de personal este destul de acuta si implicit cererea mai mare.

Pretentiile sint mari

Nu inseamna ca pretentiile acestor companii nu sint mari, dar cel putin exista interes mai mare din partea lor de a recruta tinere talente. "Companiile care recruteaza un numar mare de oameni sint cele care au departamente in care ciclul de viata al unui angajat este destul de mic, cum ar fi de exemplu companiile de telefonie mobila cu departamentele de Customer Care de unde se fac recrutarile interne si anual se angajeaza citeva sute de tineri", povesteste Mugurel Florea, LCP la AIESEC. "Cele mai multe cereri de aceasta natura (pentru tineri fara experienta platiti cu peste 250 de euro pe luna - n. red.) le primim din 'zona>> call center/customer, in ultimul an inregistrindu-se din ce in ce mai multe astfel de cereri si din sectorul industrial-inginerie", sustine Dacian Chilat, Area Manager, Adecco Resurse Umane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.