Pe masura ce veniturile cresc, devine mai rentabil sa angajam personal specializat care sa se ocupe de treburile de rutina.

Mai mult timp pentru munca sau mai mult timp pentru distractie. Acestea sint prioritatile celor pentru care venitul de miine trebuie sa fie neaparat mai mare decit cel de ieri. In aceasta disputa a cazut la mijloc si a inceput sa dispara obiceiul de a presta pe cont propriu activitatile cu valoare adaugata mica: curatenie sau bucatarie. Insa, o data cu veniturile, cresc si pretentiile. Si devine chiar profitabil sa facem ce stim mai bine, in timp ce altii fac ce stiu mai ieftin.

Ce se poate cumpara

Orarul de lucru prelungit pina la ore tirzii in noapte nu mai reprezinta nimic iesit din comun pentru angajatii marilor firme. In Romania s-au dezvoltat o serie de servicii pentru a veni in sprijinul persoanelor ocupate: spalatorii si curatatorii textile cu ridicare si livrare la domiciliu, firme de catering, firme de baby-sitting, firme de curatenie generala de intretinere in apartamente si vile, firme ce ofera soferi de inchiriat. Cei cu un venit de ordinul zecilor de milioane de lei vechi pot apela la aceste servicii, dedicind astfel timpul lor carierei.

Prinzuri de 200.000 de lei

Pauza de masa, de care pot beneficia angajatii oricaror companii, se transforma de obicei intr-un sandvis cumparat rapid de la fast food sau intr-un meniu de prinz comandat online de la diferite firme de catering. In general, firmele de catering ofera meniuri traditionale romanesti, cu livrare in maximum doua ore. "La inceput, pentru prinz faceam comenzi online, insa acum prefer sandvisuri sau ceva care se maninca rapid", povesteste Claudiu Draghici, care lucreaza la o firma de publicitate. Un meniu de prinz oferit de firmele de catering este in jur de 200.000 de lei vechi.

Treburile casnice, pina cind?

Majoritatea celor care au putin timp liber la dispozitie prefera sa si-l petreaca facind lucruri care le plac si apeleaza la diferite firme pentru servicii personale: curatenie generala, curatare mochete, curatare tapiserii din locuinte sau autoturisme. "Consumatorii ocupati nu au timp sau intentia de a face curatenie ei insisi si doresc sa faca altceva in timpul liber limitat. Pe masura ce timpul liber continua sa se micsoreze, din ce in ce mai multe persoane cauta sprijin in aceste servicii personale", sustine Eugen Driga, director de programe IMO Franchising Group, membru al Asociatiei Retelelor de Francize din Romania. O curatenie generala intr-un apartament cu doua camere este in jur de trei milioane de lei vechi.

After-school pentru parintii ocupati

Pentru parintii care lu-creaza pina la ore tirzii, exista serviciile de after-school. Acestea sint companii care se ocupa de micutii din clasele primare, dupa ce acestia termina programul de scoala si pina cind se intorc parintii de la serviciu. In cadrul programelor after-school, copiii isi efectueaza temele zilnice sub indrumare specializata, invata suplimentar o limba straina, au parte de jocuri si de relaxare. La cerere, copiilor le poate fi asigurat transportul de la scoala si pina la centrele after-school.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.