Un interviu cu unul din "capitanii" corabiei cu sperante a evreilor romani din Israel

Jean Steiger, director al ziarului Ultima Ora din Tel Aviv. Si-a inceput cariera de gazetar de la 16 ani. La 18 ani este angajat la ziarul Sportul popular. Apoi devine redactor la Agerpres unde lucreaza dupa-amiezele in redactia sport, urmand si facultatea la zi. Se mandreste cu profesorii sai, Tudor Vianu, Vera Calin, Edgar Papu, Costin Murgescu... Dupa absolvire, intra in redactia de stiri externe pentru ca stapaneste bine cateva limbi straine. Pleaca in Israel in 1972 unde isi continua cariera de gazetar in redactia cotidianului Viata noastra. Din 1995 conduce echipa care s-a desprins de la cotidianul respectiv, creand un nou ziar: Ultima ora.

- Iata-va din nou in Bucuresti si bun venit... Ce vant va aduce, domnule Jean Steiger?

- Am venit in Romania pentru a sarbatori Anul Nou evreiesc la Templul Coral din Bucuresti unde a avut loc o ceremonie impresionanta. Am remarcat o initiativa care m-a emotionat: se vorbeste despre acele 9-10 mii de evrei din Romania din care 7 mii se afla in Bucuresti. O comunitate pe cale de disparitie, s-ar spune... Dar am remarcat initiativa de a crea o generatie continuatoare, copii si tineri proveniti chiar din familii mixte si crescuti in spiritul culturii iudaice... Am asistat la evolutia corului Klezmer condus de Bogdan Lifsin, un cor extraordinar alcatuit din vreo 5o de tineri, de la varste de 6-8 ani pana la 25.

- Cum ati trecut prin recent incheiata perioada de razboi?

- Ca jurnalisti, eram tot timpul pe faza. In fiecare ora se schimba situatia. Nordul a fost bombardat zi si noapte, timp de mai bine de 30 de zile. In urma acestor evenimente dureroase, popularitatea lui Ehud Olmert s-a prabusit... In sondajul de saptamana trecuta, a iesit chiar pe locul al V-lea ca popularitate. Pe primul loc s-a situat Benjamin Netanyahu. A fost o situatie nemaiintalnita in istoria Israelului: 1 milion de oameni s-au refugiat din nord in sud, fiind cazati in camine studentesti, in scoli... Bombardamentele au avut loc timp de 33 de zile si nopti, oamenii au stat in adaposturi sau au parasit zona... Acest guvern avea 3 luni cand a aparut acea situatie de criza cu rapirea celor doi soldati israelieni la care prim-ministrul a raspuns intempestiv, fara nici o pregatire prea serioasa, cu un gest de forta.

A declansat un razboi intr-o prima faza cu aviatia, moment in care ministrul Apararii, provenit din randurile aviatiei, a afirmat ca va infrange Hezbollahul in 4 zile, prin intermediul aviatiei. Acest lucru nu s-a intamplat iar razboiul a continuat, dupa cum se stie. Un alt aspect foarte criticat de presa a fost faptul ca fortele terestre au fost trimise in lupta dupa ce se preconiza rezolutia ONU de incetare a focului, actiune care s-a soldat cu multe victime omenesti: in total vreo 140 de morti israelieni, ceea ce a creat o adevarata trauma in Israel. In rezolutia de incetare a focului nici nu se mentioneaza situatia celor 2 soldati israelieni care sunt, in continuare, prizonieri. Am trecut in revista doar cateva aspecte aspru criticate de presa.

- Incetarea focului va da sperante de rezolvare a situatiei?

- In sudul Libanului se mobilizeaza trupe ale ONU, intentia este sa se concentreze pana la 15.000 de soldati. Dar, in ciuda dorintei noastre fierbinti de pace si de liniste, asa cum unii se pregatesc de nunti sau de botezuri, noi ne pregatim de razboi... Se impune, fara indoiala, o reorganizare a armatei... si asta si pentru ca guvernul palestinian nu vrea sa accepte conditiile cerute de ONU, SUA, Rusia si UE, si anume recunoasterea statului Israel, renuntarea la lupta armata si terorism si recunoasterea acordurilor internationale, inclusiv a celui de la Oslo...

- De ce v-ati facut jurnalist?

- Gazetaria e frumoasa pentru ca esti martor al istoriei si te si implici in schimbarea lumii. Se spune asa: "Cate se intampla in Israel intr-o zi, se intampla in Elvetia intr-un an". Intre cultura si politica, pendulezi prin toate domeniile vietii... Cred ca sunt un pasionat al profesiei mele si, impreuna cu colegii mei de la ziarul de limba romana Ultima Ora din Tel Aviv, formam o echipa de oameni pasionati. Exista, alaturi de noi, oameni admirabili care, ajunsi in cel de-al zecelea deceniu de existenta, sunt la fel de tineri spiritual ca si noi: jurnalistii Marius Mircu si I. Aurescu.

- Ce va doriti cel mai mult?

- Imi propun sa nu las sa treaca nici o clipa din viata mea in care sa nu se intample ceva interesant. Nu vreau sa pierd nici o zi, vreau sa calatoresc, sa gandesc si sa scriu. Anul acesta am vizitat Argentina si Brazilia unde am intalnit oameni interesanti despre care voi scrie. Acum ma indrept, pentru prima data, spre Apusenii despre care am auzit atatea, impreuna cu prietenii mei de o viata din Alba-Iulia, inginerul Sabin Vaclea si sotia. Dar acum, dati-mi voie sa profit de aceasta ocazie si sa transmit cititorilor ziarului Cronica Romana cele mai bune urari de pace, sanatate si impliniri...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.