Doar un roman din zece stie la ce trebuie sa se astepte de la un functionar public.

Functionarul public este vazut de populatie drept competent, dar nu eficient si harnic. Angajatul de la stat cunoaste legile, dar nu le respecta in aceeasi masura, cred respondentii la un sondaj facut de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

"Desi expresia functionar public este cunoscuta de toti cetatenii, exista numeroase confuzii cu privire la definitia notiunii. Multi oameni au inca dificultati sa inteleaga ca functionarul public este platit din banii cetatenilor si se afla in serviciul interesului public. Aceasta neintelegere alimenteaza sentimentul de subordonare pe care il au multi cetateni fata de institutiile publice si fata de functionar", se arata in studiul ANFP.

Potrivit sondajului de opinie, pe baza caruia s-a realizat studiul, 38% dintre intervievati cred ca si angajatii la firme private sint functionari publici, iar 60% cred ca numai cei angajati prin concurs intr-o institutie publica ocupa functii publice.

Cele mai multe cunostinte despre atributiile angajatilor din administratia publica le au persoanele cu virste cuprinse intre 30 si 39 de ani si cu educatie superioara.

"Lenesi si neprietenosi"

"Nivelul general de multumire a cetatenilor fata de felul in care sint tratati in institutiile publice este scazut", scrie in raport. Conform sondajului, angajatii ministerelor se apropie cel mai mult de comportamentul ideal al unui functionar. La polul opus se afla angajatii prefecturilor si ai primariilor, ai agentiilor judetene de munca si ai inspectoratelor scolare. De angajatii acestora populatia este foarte nemultumita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.