Dupa ce si-au echipat casele cu termopane, aparatura electrocasnica de ultima generatie, mobila moderna, romnii au inceput sa aiba o noua problema. Ce ar putea sa faca pentru ca locul in care traiesc sa arate si mai bine, sa le dea acea stare speciala de calm, relaxare, placere? Raspunsul l-au gasit in... pesti. Si nu in orice fel de pesti ci in cei exotici.

Potrivit statisticilor oficiale, in 2006, importul de pesti exotici a crescut de 55 de ori. Astfel, in primele cinci luni ale anului, Romania a importat pesti exotici in valoare de aproape 240.000 de euro. Lasind cifrele la o parte, toti cei care au acvariu recunosc ca nimic nu poate fi mai minunat ca, dupa o zi de agitatie, sa stai in fata unui acvariu si sa admiri "dansul" viu colorat al pestilor exotici.

Acvariul iti alunga grijile, oboseala si plictiseala. De aproximativ doi ani, au inceput sa apara pe piata romaneasca specii deosebite de pesti exotici. "Este vorba de pesti rari si deosebiti cum ar fi discusii sau ciclidele adusi din China sau Thailanda. Cu toate ca la noi sint considerati pesti foarte pretiosi, in tara lor de origine sint precum carasul in apele romanesti", explica Cezar Oprea, reprezentantul firmei A&V Business.

Trebuie spus ca ciclida este una dintre speciile preferate de romani in popularea propriilor acvarii. Putini stiu, insa, ca aceasta specie este carnivora, iar felul de mincare preferat este inima de vita. Tocmai pentru ca este scump de intretinut, o ciclida nu costa mai mult de 300.000 de lei. Tot in topul preferintelor se afla si un peste care a "inflacarat" imaginatia multora: phirania. Vestitul carnivor, venit din junglele amazoniene, maninca, practic, orice, carne sa fie.

Pesti de lux

Un peste la mare moda in ultimul an este discusul. "In ciuda pretului piperat, de 5 milioane de lei bucata, toata lumea vrea sa cumpere discusi. Si este si de inteles, pentru ca este un peste viu colorat, in albastru marin sau rosu Marlboro, iar forma de disc ii da o prestanta deosebita. Dar discusul este si un peste pretentios. Daca il muti dintr-un acvariu in altul risca sa moara", mai spune reprezentantul A&V Business.

O alta specie rara, dar foarte cautata de cumparatori, este pestele Amana. Acesta nu este un peste obisnuit, ci unul "sfint", pe care thailandezii il venereaza. Cu aspect de sarpe, foarte vioi, dar si viclean, pretul unui Amana este de 4 milioane de lei. Un alt peste de lux, pretuit la peste 100 de euro, este pestele pisica. Principala particularitate a acestui peste este ca inoata cu burta in sus. Cine cumpara pesti exotici in Romania? In afara de pasionati, oamenii de conditie medie si peste medie, cu virste cuprinse intre 35 si 50 de ani.

Acvarii de 800 litri

Bun, avem pesti, dar unde ii punem? Bineinteles ca in acvarii. Iar pro-portional cu explozia importurilor de pesti exotici din ultima perioada, a crescut si cererea de acvarii. Astfel, au aparut acvarii de toate formele si dimensiunile. De la acvariile mici, de apartament, la peretii acvariu sau chiar birouri acvariu. De exemplu, un acvariu complet utilat cu neon, pompa de apa si filtru de impuritati are un pret mai mic sau mare in functie de volumul dorit.

Un acvariu mic, de doar 20 de litri, costa 2 milioane de lei, un acvariu de marime medie, de 80 de litri, nu sare, ca pret de 6 milioane de lei, iar unul mare, de 800 de litri, costa 1.000 de euro. Pentru acvariile speciale, cum ar fi "peretele acvariu", poti sa scoti din buzunar si 3.000 de euro. In privinta plantelor de acvariu, cele "ordinare" costa citeva zeci de mii de lei. In schimb, pretul unei plante mari, pentru un acvariu pe masura, poate depasi un milion de lei.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.