Simularea masurilor de siguranta ce vor fi luate in perioada Sommet-ului Francofoniei a afectat sambata traficul bucurestean incepand de la Arcul de Triumf si continuand pe DN1 pana in dreptul Aeroportului International Bucuresti Otopeni.

Mii de masini au fost blocate in trafic spre exasperarea zgomotoasa a soferilor bucuresteni care au vrut sa iasa din Capitala. Blocajul a fost cauzat de instituirea culoarului unic de acces de la aeroport si pana la Palatul Parlamentului, unde se vor desfasura lucrarile sommet-ului. Ne intrebam cum va arata Bucurestiul in mijlocul saptamanii, cand aproape un milion de masini vor fi blocate pe marile bulevarde? Si nu va fi doar o simulare de cateva ore, ci un haos care va dura trei zile...

Repetitii si restrictii pe strazile Capitalei

Principalele momente din programul Sommet-ului Francofoniei au fost simulate sambata pentru a se pune la punct detaliile legate de organizarea evenimentelor si coordonarea echipelor implicate, repetitia insemnand si restrictionarea traficului rutier pe traseul Aeroportul Otopeni-Palatul Parlamentului. Simularea deplasarii coloanelor oficiale in conditii de trafic pe culoar unic s-a facut la fel ca in zilele de 27, 28 si 29 septembrie.

Startul repetitiei organizate de Comisariatul General pentru Francofonie, SPP, Brigada de Politie Rutiera, Jandarmerie si celelalte institutii cu atributii in desfasurarea Sommet-ului s-a dat la ora 10.00, de la Aeroportul Otopeni si a avut ca punct final Palatul Parlamentului, unde vor avea loc reuniunile evenimentului si unde se afla Centrul de Presa.

Montarea mijloacelor auxiliare de semnalizare, precum si a gardurilor de protectie s-a realizat incepand de vineri seara. Astfel, traseul incepand de la Aeroportul Otopeni pana la Palatul Parlamentului va putea fi traversat doar in urmatoarele puncte: Aeroportul Baneasa, Sos. Bucuresti-Ploiesti-Bd. Aerogarii, Piata Presei Libere, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff - Bd. Ion Mincu, Calea Victoriei - Bd. Dacia, Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta, Calea Victoriei - podul Natiunile Unite. In acest interval, oprirea autovehiculelor va fi interzisa pe traseele mentionate, precum si in perimetrul obiectivelor.

Politistii Brigazii Rutiere a Capitalei recomanda, pentru evitarea unor situatii neplacute, ca autovehiculele aflate in tranzit sa nu traverseze Capitala, folosirea cu precadere a mijloacelor de transport public (atunci cand este posibil), respectarea atat de catre conducatorii de autovehicule, cat si de pietoni a semnalelor agentilor de politie rutiera care insotesc coloanele oficiale si ale celor de pe traseu, cu prioritate fata de semnalizarea rutiera si semafoare. De asemenea, politistii de la circulatie ii sfatuiesc pe participantii la trafic sa aleaga trasee ocolitoare, dupa o informare temeinica prealabila, si sa evite claxonatul abuziv.

Oficialii romani recunosc ca traficul din Bucuresti va fi afectat in perioada Sommet-ului Francofoniei

Consilierul prezidential, Claudiu Saftoiu precizeaza ca: "Nu ascundem ca vor exista foarte multe situatii cand rabdarea participantilor la trafic, rabdarea cetatenilor, in cele cateva zile ale Sommet-ului Francofoniei, va fi pusa la grele incercari. Va fi un test de profesionalism, de patriotism, de civilitate pentru fiecare dintre romani, un test de ambitie de a reusi al autoritatilor romane". Seful Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, a afirmat ca: "Populatia Bucurestiului trebuie sa inteleaga nevoia de a face acest efort, sa nu fie suparati pe noi. De aceea, guvernul a luat acea masura privind cele trei zile libere. Speram ca oamenii care au probleme deosebite sa circule cu masina, ceilalti sa incerce pe drumuri ocolite". Secretarul de stat pentru Francofonie din MAE, Cristian Preda, a sustinut, ca, din evaluarile facute de Organizatia Internationala a Francofoniei, a rezultat ca Bucurestiul are o infrastructura care permite organizarea a "patru-cinci sommet-uri in acelasi timp".

"Cred ca, inclusiv in conditiile dificile de strabatere a Capitalei, recunostinta noastra trebuie sa mearga catre toti aceia care, de dimineata pana seara, vor trudi pentru ca Bucurestiul sa devina o capitala europeana la cel mai inalt nivel", a conchis secretarul de stat.

Calin Popescu Tariceanu: "Circulatia va deveni un infern in zilele Sommet-ului"

Seful executivului, Calin Popescu Tariceanu, i-a avertizat duminica pe bucuresteni ca pe durata apropiatului Sommet al Francofoniei traficul va fi infernal in Capitala. "Toata lumea ar trebui sa fie bine informata ca circulatia va deveni un infern in zilele Sommet-ului, pentru ca sunt cateva culoare rezervate doar pentru masinile oficiale si circulatia se va desfasura extrem de greu", a spus Tariceanu.

Premierul a aratat ca institutiile publice, cu exceptia celor care vor fi implicate in desfasurarea Sommet-ului, vor fi inchise tocmai din acest motiv: pentru a usura traficul din Bucuresti. In acest context, Tariceanu a facut apel la bucuresteni sa foloseasca mijloacele de transport public si mersul pe jos, mai putin automobilele proprii.

"Vreau sa fac si eu un apel tocmai pentru a folosi cu multa parcimonie masinile in acele zile. Recomand folosirea mijloacelor de transport public si, in centru mai ales, mersul pe jos!", le-a transmis primul-ministru bucurestenilor. Premierul a avertizat, totodata, ca, in cazul formarii unor "dopuri" de circulatie, traficul va fi afectat in tot Bucurestiul. "Cei care trebuie sa ajunga la o anumita ora sa-si ia o buna rezerva de timp", i-a mai sfatuit primul-ministru pe locuitorii Capitalei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.