Pentru a face o casa veche locuibila, intr-atit incit viata locatarilor sa nu fie pusa in pericol, este necesara verificarea ei si, daca este nevoie, consolidarea. Se incepe cu fundatia si terminind cu invelitoarea.

Potrivit constructorilor, o consolidare profesionala a unei cladiri vechi presupune apelarea la serviciile unui proiectant, respectiv arhitect. "Proprietarul care vrea sa consolideze o casa trebuie sa se adreseze mai intii proiectantului", ne-a spus Ciprian Ana, administrator Policons Group SRL.

Proiectantul impreuna cu colaboratorii sai, ingineri structuristi, vor propune solutiile potrivite, astfel incit casa sa devina una in care se poate locui in deplina siguranta. "Lumea este plina de oameni geniali, care pot propune solutii pentru consolidarea unei cladiri. Din cauza acestor oameni geniali am eu plina masa cu lucrari pe care, pur si simplu, trebuie sa le scot din rahat", ne-a spus Gheorghe Dumitrecu, arhitect in cadrul firmei Arch Plan Atlas.

Potrivit lui Gheorghe Dumitrescu, renovarea unei case care nu se face la recomandarea unor proiectanti presupune din partea proprietarului timp si bani pierduti. Consolidarea unei case vechi nu se face oricum. Pentru renovare-consolidarea unei case este nevoie de certificate de urbanism si de autorizatie de constructie. "Ori ca se construieste casa de la inceput, ori ca se consolideaza, trebuie aceleasi acte", a mai spus Gheorghe Dumitrescu. Pentru obtinerea acestor avize trebuie intocmita o expertiza tehnica si un proiect de lucru cu toate detaliile de executie.

Probleme cu fundatia

Potrivit arhitectului Arch Plan Atlas, 80% din cladirile care au fost construite in urma cu mai multi ani au probleme cu fundatia. Temeliile acestor case fie ca au fundatii din caramida, fie fundatia din beton nu a ajuns la stratul de pamint care sa confere siguranta. "Acestea din urma pot fi remediate prin adaugarea de beton, astfel incit sa atinga stratul de siguranta. Metoda se numeste subzidire", a precizat Gheorghe Dumitrescu.

"Subzidirea presupune saparea pe linga fundatie si adaugarea fierului-beton, adica a armaturii, si a betonului", ne-a mai spus Ciprian Ana. Repararea fundatiei mai poate fi facuta prin tencuirea partilor unde sint probleme sau crearea unui alt cofrag si latirea fundatiei. Peretii pot da bataie de cap proprietarului. Daca acestia nu au simburii din fier-beton trebuie facuti. Simburii din fier- beton sint armaturile care se intilnesc la colturile peretilor, denumite si zonele de intersectie ale peretilor. Aceasta operatiune presupune scoaterea caramizilor si adaugarea structurii de fier-beton dupa care se va turna betonul. Structura din fier- beton este alcatuita din patru bare din fier-beton inconjurate de un alt fier numit etrier.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.