Strategia repertoriala a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti in stagiunea 2006-2007, care se va deschide la sfarsitul acestei luni, noutatile de ordin artistic si organizatori, preocuparile pentru atragerea publicului au fost prezentate vineri, 22 septembrie, intr-o conferinta de presa care a avut loc in Sala mica a Ateneului Roman.

Asa cum remarca dirijorul Cristian Mandeal, directorul general al Filarmonicii, inca din programul primului concert al noii stagiuni (vineri, 29 septembrie, ora 19.00, reluat sambata 30 septembrie, la aceeasi ora) se pot intrevedea liniile directoare ale repertoriului, care va cuprinde lucrari de prima insemnatate din diferite epoci de creatie, partituri ale compozitorilor aniversati sau comemorati in 2006 si 2007, in interpretari pe care organizatorii le doresc cat mai bune, avand in vedere valoarea artistica a invitatilor, prime auditii - si nu in ultimul rand, opusuri de compozitori romani clasicizati dar si apartinand unor autori contemporani.

Astfel, in concertul de deschidere, Cristian Mandeal si orchestra Filarmonicii vor interpreta una dintre marile lucrari de gen ale lui Dmitri Sostakovici, Simfonia nr. 7 "Leningrad", dupa ce in stagiunea trecuta au fost programate Simfoniile nr. 1 si nr. 6. Din creatia simfonica a compozitorului rus, de la nasterea caruia s-a implinit recent (12 septembrie) un secol, au mai fost programate in noua stagiune inca doua simfoniii, nr. 5 si nr. 10 iar Orchestra de Camera a Teatrului Mariinski din St. Peterssburg va prezenta la Ateneu doua programe integral cu muzica de Sostakovici.

Solistul primului concert al stagiunii va fi pianistul Konstantin Sherbakov (Concertul nr. 2 in do minor de Rahmaninov), lucrarea de deschidere a aprogramului fiind una dintre cele mai apreciate partituri compuse de Constantin Silvestri, Preludiu si Fuga (Toccata) op. 17. Exista si o explicatie a faptului ca deschiderea stagiunii va avea loc vineri si nu in ziua obisnuita de concert (joi): in 28 septembrie, orchestra Filarmonicii bucurestene va sustine un concert dedicat francofoniei (Preludiu la dupa-amiaza unui faun de Debussy, Concertul in Sol major pentru pian si orchestra de Ravel, Intermedii op. 12 de Enescu si Simfonia a III-a in do minor, cu orga de Saint-Saens.

Urmarind programul primei parti a stagiunii, este de observat accentul pus pe muzica marilor compozitori aniversati in acest an. Simfonia nr. 5 de Sostakovici va putea fi ascultata in al doilea concert simfonic (5, 6 oct.), cand la pupitrul orchestrei Filarmonicii se va afla dirijorul spaniol Salvador Mas Cond, care a inclus in program Uvertura "Genoveva" de Schumann, rar cantata in Romania, si Simfonia concertanta pentru vioara, viola si orchestra K.V 364 de Mozart (solisti: Anda Petrovici si Teodor Coman). Numai in luna octombrie vor fi inca doua concerte dedicate lui Mozart: un concert extraordinar al Orchestrei de Camera a Filarmonicii, in care Cristian Mandeal va dirija opera Rapirea din serai (duminica 8 oct, ora 19.00) iar spre sfarsitul lunii (26, 27 oct.), un program dirijat de Gheorghe Costin - Concertele pentru doua piane, KV 365 si pentru trei piane si orchestra, KV 242 (solisti: Duo Stenzel, Nicolae Licaret) si Missa "Credo".

Reamintesc ca in Romania Anul Mozart (250 de ani de la nastere, in 27 ianuarie a.c.) a fost deschis de Cristian Mandeal si Filarmonica "George Enescu" prin concertul extraordinar din 5 ianuarie 2006, care l-a avut ca solist pe violonistul Takashi Shimizu si in care am ascultat Simfonia nr. 29 in La major, KV 201, Simfonia nr. 40 in sol minor, KV 550 si Concertul nr. 5 in La major pentru vioara si orchestra, KV 219. In 2007 programele Filarmonicii vor cuprinde muzica de Edward Elgar (150 de ani de la nastere in 2 iunie), Glinka (150 de ani de la moarte, 3 febr.), Grieg (centenarul mortii in 4 sept.), Sibelius (50 de ani de la moarte, 20 sept.).

Pentru ca am vorbit de aniversari, in 19 si 20 octombrie, Filarmonica bucuresteana il va avea ca invitat pe dirijorul Horia Andreescu, care implineste in 18 octombrie 60 de ani, cu un program pe cat de dificil, pe atat de atractiv: Vox Maris de George Enescu si Simfonia a IX-a de Beethoven.
Printre numeroasele puncte de atractie ale stagiunii vor fi fara indoiala concertul dirijat de Jochen Wiener, in care este programata o lucrare de Dvorak in prima auditie, Cantecul unui erou, dar si cel in care violonista Mariana Sarbu va interpreta Concertul de Beethoven si, in prima auditie, Concertul pentru vioara si orchestra de Radu Paladi.

"Continuam eforturile de a aduce artisti mari la Filarmonica si in aceasta stagiune, in situatia in care avem putini bani din partea Guvernului, ca si in anii trecuti. Nu ne putem lauda ca am avea o majorare substantiala a subventiei noastre, asa incat sa schimbam radical chiar si in lista oaspetilor nostri internationali", spunea dl Cristian Mandeal. Printre numele citate s-au aflat dirijorii Salvador Mas Cond, care revine dupa 10 ani, Jochen Wiener, Didier Benetti, David Jimenez, cunoscutul dirijor al lui Jos Carreras, Alain Paris, Jin Wang, Brian Wright, iar dintre solisti sa-i retinem pe pianistii Konstantin Sherbakov, Michael Roll, viiolonistii Paul Florin (stabilit in Germania), Mariana Sarbu, Loren Nasturica (concert-maestru al Filarmonicii din Mnchen, care se va afla pentru prima data ca solist in Romania), basul Gheorghe Crasnaru, pentru a da doar cateva exemple.
In privinta muzicii romanesti, prioritara ramane calitatea, preciza directorul general al Filarmonicii.

Sunt cel putin 10 lucrari romanesti in noua stagiune (printre ele piese de Anatol Vieru, Liana Alexandra, Liviu Danceanu, Dan Dediu, Vasile Timis). Una dintre preocuparile reprtoriale ale institutiei bucurestene este deschiderea spre muzica noua si, astfel, largirea repertoriului de concert, efort remarcabil, in ciuda reticentei pe care o parte a publicului o manifesta in aceasta privinta. In conferinta de presa, lectorul univ. dr. Radu Balbaie a prezentat rezultatele preliminare ale unei ample cercetari sociologice de public in door, cercetare privind audienta programelor Filarmonicii "George Enescu", facuta pe categorii de public si care va continua in lunile urmatoare. La sfarsitul ei vom avea fara indoiala concluzii interesante si mai ales utile institutiei si, in general, vietii noastre de concert. Cristian Mandeal a tinut sa precizeze ca gradul de ocupare a salii in stagiunea trecuta a fost in medie de 80%.

La unele concerte simfonice, cele 792 de locuri ale Salii mari a Ateneului sunt, dupa cum se stie, absolut insuficiente, ceea ce se poate constata si referitor la Sala mica (84 de locuri), la programele camerale. Foarte imbucurator este faptul ca incepand din aceasta stagiune, Filarmonica "George Enescu" are un sponsor de prestigiu: Mercedes-Benz prin Auto Rom SRL, importatorul sau oficial in Romania. Trei concerte ale stagiunii vor fi sustinute financiar de firma Mercedes. Cat despre turnee, in noiembrie muzicienii Filarmonicii vor concerta la Atena si in 3 decembrie, avandu-l ca solist pe Radu Lupu, in sala Concertgebouw din Amsterdam.

Un proiect interesant care se va materializa sub egida Filarmonicii in stagiunea 2006-2007 este cel al regizoarei Alice Barbu, intitulat Bijuterii culturale, Seri de teatru si muzica. Programele vor cuprinde o conferinta pe o tema data, un spectacol-lectura si o lansare de carte. Primul, din 6 noiembrie, va fi dedicat lui Mozart si va aduce pe scena Ateneului piesa lui Puskin Mozart si Salieri, in lectura lui Vlad Logigan si a lui Marius Bodochi, dupa care va fi lansata noua editie a Scrisorilor lui Mozart (prima a aparut in 1968), reeditare realizata de Fundatia Camil Petrescu. A doua seara de Bijuterii culturale este rezervata operei lui Camil Petrescu (semicentenarul mortii in 14 mai 2007) si va cuprinde un recital din lirica scriitorului, iar ultima - lui Leonardo da Vinci (555 de ani de la nastere in 2007).