Miroase a toamna de cateva zile. Toamna, o Doamna, altfel cu mult bun-simt, nu pare foarte impresionata de nostalgiile estivale; dar nici n-a dat, asa, navala. A aruncat rugina peste copaci, a maturat funzele obosite si, la urma, a plans, putin, de bucurie ca i-a venit, in sfarsit, vremea. De azi, oficial a venit toamna.

Nicu Alifantis canta. "A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva...". Sunt, stim cu totii, versurile lui Nichita. "Metaforic vorbind, ai putea sa-ti acoperi inima cu multe lucruri. Chiar si cu o frunza. Daca acel lucru iti face placere sa-l ai la suflet, asta-i cel mai important. Cred ca asta este...".

L-am invitat pe Nicu Alifantis la o plimbare si o discutie pe strada care canta a toamna. Am fi vrut sa fie strada Romantica, dar nu exista in Bucuresti. Ne-ar fi suras chiar si strazile Vinului sau a Mustului... Pana la urma am ajuns, fara sa ne para rau, pe Strada Frunzei. Este drept, o strada deloc cocheta, deloc iesita din comun, deloc neobisnuita, dar nu respingatoare.

STRADA LA PAS.

Nicu Alifantis ne astepta pe Strada Frunzei la numarul 49, daca nu ma insel. "Cam uratica strada", spune artistul. Dezamagirea e si de partea mea, pentru ca as fi vrut sa gasesc ceva mai romantic. "Dar bine ca e o dupa-amiaza frumoasa...". Auzisem ca nu-i place toamna... "Nu-mi place cand ploua. Cui ii place!?" E mizerie, se circula greu... E o tara speciala". Luam strada la pas. Lui Nicu Alifantis ii plac toate anotimupurile, pentru ca toate au frumusetea lor. La urma urmei, in orice anotimp poti gasi bucurie si liniste sufleteasca.

"Anotimpurile din copilaria mea erau foarte bine delimitate. Acum, si toamna si primavara sunt cam duse la noi. Nu prea mai exista. Fata de vremea in care tranzitiile de la un anotimp la altul erau mai lente, mai generoase, acum, trecerea de la vara la iarna e destul de brusca".

Pe Strada Frunzei, pe cateva dintre case se catara cu tupeu o iedera. Cateva curti sunt umbrite de vita-de-vie. Pe trotuare se odihnesc primele frunze ale toamnei. "Orice planta are frumusetea ei, dar frunza specifica toamnei, ingalbenita, vestejita, e ceva deosebit. Incepi sa-i vezi toate oboselile vietii, iar culorile pe care le capata sunt fascinante.

Pentru toamna, frunza este emblematica, simbolistica. Toamna este foarte generoasa si foarte frumoasa. Este altceva decat banalul verde al existentei. Cred ca omul este mult mai frumos la maturitate, atunci cand se bucura altfel, cand vede altfel, decat atunci cand e tanar..."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.