Elemente de noutate - inaugurarea bibliotecii virtuale si a catalogului electronic, precum si a sectiei specializate “Culturi Orientale”

Cititorii beneficiaza de un numar suplimentar de locuri de lectura, iar salile au fost dotate cu aer conditionat • La adresa www.bmb-on-line.ro poate fi accesata si biblioteca virtuala care contine pana in acest moment 11 volume

Biblioteca Metropolitana Bucuresti si-a redeschis serviciile de informare si lectura, dupa ce timp de patru ani a fost inchisa publicului larg ca urmare a lucrarilor de renovare. Evenimentul, la care a fost prezent si primarul general al Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, a avut loc tocmai in ziua in care s-au aniversat 547 de ani de atestare documentara a Bucurestiului.

Directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, dr. Florin Rotaru, a mentionat ca institutia pe care o conduce este cea mai veche institutie de cultura din Capitala si a reamintit ca peste doi ani se vor implini 500 de ani de la prima carte tiparita pe teritoriul Romaniei. El a adaugat ca, in urma renovarii, cititorii beneficiaza de un numar suplimentar de locuri de lectura, iar salile au fost dotate cu aer conditionat. Elemente de noutate au fost, de asemenea, inaugurarea bibliotecii virtuale si a catalogului electronic, precum si a sectiei specializate "Culturi Orientale", realizate cu ajutorul donatiilor oferite de Ambasada Japoniei si de Guvernul Republicii Populare Chineze.

Municipalitatea a atras atentia asupra faptului ca in cladirea Bibliotecii, construita in 1907, au fost investiti, in ultimii patru ani, aproximativ un milion de euro. S-a precizat, de asemenea, faptul ca pentru municipalitate cultura reprezinta o prioritate, lucru demonstrat si de faptul ca acestui domeniu i-au fost alocate aproximativ 70% din resursele suplimentare, cu ocazia rectificarii bugetare ce a avut loc in aceasta primavara. "Bagam prea multi bani in asfalt pentru a nu face investitii si in cultura, unde cu bani atat de putini se pot face lucruri atat de frumoase", a precizat primarul general al Capitalei. El si-a exprimat totusi insatisfactia fata cu necesarul de aproape 70. In acest sens, el a adaugat ca pana la sfarsitul mandatului spera sa realizeze si celelalte 35 de filiale.

Directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, dr. Florin Rotaru, a mentio-nat ca institutia pe care o conduce este cea mai veche institutie de cultura din Capitala si a reamintit ca peste doi ani se vor implini 500 de ani de la prima carte tiparita pe teritoriul Romaniei. El a adaugat ca in urma renovarii, cititorii beneficiaza de un numar suplimentar de locuri de lectura, iar salile au fost dotate cu aer conditionat.

2,2 miliarde de lei pentru lectura virtuala

Florin Rotaru a adaugat ca lucrarile de renovare a bibliotecii au fost intrerupte timp de sapte luni din cauza unui proces de revendicare. El a precizat, totodata, ca persoanele care reclama cladirea au facut recurs dupa ce au pierdut procesul. Cu acelasi prilej, la sediul bibliotecii, a fost vernisata si expozitia de fotografii "Bucurestiul lui Carol I". Referindu-se la biblioteca virtuala, sefa serviciului intranet-informatizare, Marcela Ciorcan, a precizat ca pana in prezent au fost introduse doar 11 volume, dar numarul acestora va creste pana la finele anului.

Ea a afirmat ca aceste carti pot fi citite nu doar la sediul bibliotecii, ci si de pe orice calculator conectat la internet. Pe site-ul www.bmb-on-line.ro mai pot fi obtinute informatii despre toate pu-blicatiile existente in Biblioteca Metropolitana si in filialele acesteia. Primarul Adriean Videanu a precizat ca pana in prezent au fost procesate aproximativ 5.000 de pagini, dar ca urmeaza sa fie introduse peste 500.000. Pana la sfarsitul acestui an in program este prevazuta introducerea a 1.500 de pagini, acestui program fiin-du-i alocate aproximativ 2,2 miliarde de lei. In salile de lectura ale bibliotecii pot fi consultate peste publicatii din cele 157.000 de bucatti cate detine institutia si pot fi imprumutate peste 67.000 de volume.

Orasul lui Bucur la 547 de ani

Lansari, inaugurari, spectacole de dans medieval, parada modei de epoca, muzica veche romaneasca

Printre manifestarile care au marcat sarbatorirea celor 547 de ani de atestare documentara a municipiului Bucuresti s-au numarat si vernisarea expozitiei "Bucurestii lui Carol I" si lansarile Bibliotecii Digitale, Catalogului electronic si a site-ului Bibliotecii Metropolitane Bucuresti

Intrarea la Muzeul Municipiului Bucuresti va fi libera, miercuri, atat la sediul din Bd. I.C. Bratianu nr. 2, cat si la sediile muzeelor afi-liate - Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul Victor Babes, Muzeul Frederic si Cecilia Cutescu Storck, Colectia de arta "Ligia si Pompiliu Macovei", Muzeul C.I. si C.C. Nottara si Observatorul Astronomic

La sediul Palatului Sutu a fost deschisa si o expozitie de fotografii intitulata "Imagini din Bucuresti", eveniment urmat de concert dedicat Zilei Bucurestiului

Programul evenimentelor organizate de Primaria Muncipiului Bucuresti a mai inclus deschiderea Centrului Info Bucuresti - in Piata Sf. Anton, langa Hanul lui Manuc, actiunea interactiva de arta publicaa si comunitara "I love Bucharest" - pe strada Smardan, plimbari de agrement cu trasura in centrul vechi al orasului, deschiderea Targului de carti si obiecte vechi "Memoria Bucurestiului", dar si evenimente de arta medievala la Curtea Veche

De asemenea, au avut loc proiectii multimedia, spectacole de dans medieval, parada modei de epoca, muzica veche romaneasca - la Centrul Cultural "Petre Tutea", un recital muzical al formatiilor "Trei Parale" si "Pontice" - la Curtea Sticlarilor, recitaluri muzicale ale formatiilor "Trei Parale", "Trio Musical" si "La Strada" - in curtea Hanului cu Tei, post de radio de strada, spectacolele de teatru "Regele moare la Curtea Veche", adaptare dupa Eugen Ionesco, si "Anselmo", la Palatul Voievodal

De asemenea, Prefectura Municipiului Bucuresti a organizat in Parcul Carol o serie de evenimente, precum proiectia filmului "Bucurestiul interbelic" - la Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida", o expozitie de masini de epoca in colaborare cu Retromobil Club Romania si un concert al fanfarei Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.