Copiii autisti, cei dependenti de droguri sau batrinii traumatizati fizic sint vindecati de cai, delfini si ciini. Importata din Vest, zooterapia cistiga teren si in Romania.

"Acum un an, am avut o tinara, de 16 ani, cu autism, care se izola si nu vorbea cu nimeni. Dupa citeva intilniri cu un ciine dresat pentru zooterapie, s-a atasat de el, iar apoi s-a imprietenit si cu instructoarea. Acum este o persoana matura, joviala si expansiva", povesteste psihoterapeutul Ioana Coja. Este doar unul dintre cazurile in care animale, precum caii, ciinii sau delfinii, readuc pe "linia de plutire" persoane cu afectiuni organice sau psihice.

Transfer de sentimente

"Zooterapia pleaca de la schimbul de afectiune", spune Ioana Tomescu, director la fundatia "Vier Pfoten Romania". Este important ca pacientii sa lege o prietenie cu un animal echilibrat si sociabil, pentru ca aceasta stare va fi indusa si in mintea lor. "Am tratat un copil agresiv care, la inceput, lovea intruna ciinele. Dar animalul raminea calm, asa ca cel mic a renuntat la comportamentul violent", povesteste Ioana Coja. Mai departe, copilul a transferat ceea ce a invatat din contactul cu animalul si in relatiile cu semenii sai, devenind mai intelegator si mai calm.

Echitatia vindeca timiditatea

Sorin Goia, fondatorul Centrului de Calarie "Gala" din comuna Floresti (Cluj), isi aminteste cum a descoperit absolut intimplator terapia asistata de cai. "Acum sase ani, medicul mi-a trimis un copil de zece ani cu disfunctie de crestere. Scheletul se dezvolta prea lent si nu mai suporta masa corporala. Dupa mai multe sedinte de echitatie, am fost surprins sa vad ca reincepuse sa se dezvolte normal, lucru care ne-a surprins si pe mine, si pe parinti", povesteste Goia. Centrul sau este vizitat de copiii cu deficiente neuromotorii de la Scoala Speciala "Transilvania" din comuna Baciu, aflata in vecinatate.

"Prin calarit, acesti copii isi imbunatatesc simtul echilibrului, frecventa cardiaca si reusesc sa-si relaxeze muschii deveniti rigizi", afirma kinetoterapeutul Dragos Maniu. La aceasta se adauga efectul psihologic. "Un om imobilizat in scaunul cu rotile simte o diferenta enorma o data ce este pus in sa. El se uita acum de deasupra: simte ca este un invingator", spune Sorin Goia.

Terapia asistata de animale se foloseste cu succes in cazul toxicomanilor sau al batrinilor care sufera de singuratate. Totusi, in Romania, cei care se bucura de avantajele zooterapiei sint mai ales cei mici. "Am tratat un copil diagnosticat cu hiperactivitate. Cerea tot timpul atentie si avea o slaba toleranta la frustrare. La prima intilnire, a fugit de ciine. Pas cu pas, a devenit curios si a inceput sa-i dea atentie, pina cind s-au imprietenit de minune", isi aminteste Ioana Tomescu. Dupa sase luni, baiatul devenise mult mai calm. Desi cerea in continuare atentie, nu o mai facea la modul agresiv, ci sub forma unei cereri de afectiune si de protectie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.