Centrul de Hematologie din Bucuresti nu are niciun fel de rezerva de sange. In cazul unui dezastru, spitalele ar ramane descoperite.

In asteptarea Sommet-ului Francofoniei, Centrul a fost obligat sa faca o minima rezerva de protocol, pentru delegatii straini. Daca anul trecut la Centrul de Hematologie Bucuresti veneau sa doneze 150 de persoane zilnic, acum abia daca mai vin 80. "Nici dupa cresterea valorii bonului pentru mancare, numarul nu a crescut", ne-a declarat dr. Doina Gosa, medic coordonator.

Pana in acest an, dupa cresterea recompensei, crestea afluxul de donatori la aceste… "cantine ale saracilor". Plecarile la munca in strainatate au lasat pustii centrele de donare, iar de la 1 ianuarie UE nu mai accepta decat donarea benevola. "Am facut un sondaj si 80 la suta au spus ca nu vor mai dona daca nu mai primesc bani", a spus dr. Gosa. Romania a avut ani buni ca sa-si convinga cetatenii sa devina donatori onorifici, dar nu a reusit mare lucru. Parlamentul, de pilda, este o institutie cu lacatul pe usa atunci cand se solicita senatorilor, deputatilor sau angajatilor sa doneze. La apelul disperat al medicilor au raspuns doar functionarii de la guvern, angajatii unor multinationale si jucatorii de la Dinamo.

Dinamovistii doneaza pentru stelisti si rapidisti

Doua dintre vedetele echipei Dinamo, Ionel Danciulescu si Claudiu Niculescu, s-au alaturat initiativei Centrului de Politici si Servicii de Sanatate incercand sa convinga oamenii sa doneze benevol si neremunerat sange. "Cred ca toata lumea ar trebui sa ajute. Nu dureaza mult si ar putea salva vieti", a declarat Danciulescu. "Daca sangele meu va salva un suporter rapidist sau stelist, asta chiar nu mai conteaza", a incheiat dinamovistul, completat de colegul sau, Claudiu Niculescu, care a spus ca pentru el este o placere sa participe la asemenea initiativa si spera sa sensibilizeze oamenii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.