De azi, cine vrea sa-si taie porcul, mai intai trebuie sa-l anestezieze, sa-l electrocuteze sau sa-l impuste

Hasta la vista baby!

Ieri a fost ultima zi in care romanii au mai avut voie sa mai taie porcul sau gainile din curte in mod traditional. De astazi, animalele pot fi sacrificate doar prin electrocutare, expunere la dioxid de carbon sau impuscare, iar moartea trebuie sa fie rapida, fara suferinta suplimentara, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara, intrat in vigoare ieri 22 septembrie. Ordinul reprezinta transpunerea in legislatia nationala a normelor UE privind sacrificarea animalelor.

Chiar daca animalele sunt sacrificate in abator sau in gospodarii particulare, prevederile urmaresc o moarte usoara a animalelor, fara suferinte suplimentare. Astfel, sunt prevazute doua variante de sacrificare: fie animalul este anesteziat in prealabil, fie este ucis "rapid si eficient". Asomarea animalelor se poate realiza prin pistol cu glont captiv, prin lovire sau prin expunere la dioxid de carbon.