Simpozionul national "Proiect si utopie in arta - din deal in deal pana la Viena", va transforma, pentru doua zile, localitatea Tauseni din inima Transilvaniei intr-un veritabil centru al culturii romanesti. Manifestarea, organizata de Fundatia Culturala Alchira cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), va reuni, sambata si duminica, peste o suta de oameni de cultura si arta din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Targu Mures, Iasi, Bistrita si Timisoara.

Satul Tauseni a fost desemnat de organizatori ca spatiu geo-spiritual de desfasurare a manifestarii datorita stransei legaturi cu caracterul proiectual si utopic al demersului artistic propriu lui Alexandru Chira, reprezentat concret de prezenta la fata locului a Ansamblului Monumental "De-semne spre Cer pentru Ploaie si Curcubeu", al carui autor este. "Proiect si utopie in arta. In fata Vienei", "Utopia capodoperei, un proiect al modernitatii", "Proiect si utopie in arta - din deal in deal pana la Viena", "Proiectul trupului si utopia limbajului/proiectul limbajului si utopia trupului", "De la atopie la utopie si inapoi", Utopia intre proiect moral si spatiu virtual", Opera ca proiect himeric", "Proiectul si utopia - modalitati ale fiintarii in real" sunt cateva din titlurile conferintelor sustinute in cadrul simpozionului de catre profesorii invitati (in ordinea cronologica a titlurilor amintite): Andrei Marga, prof. dr., Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai, Ruxandra Demetrescu, prof. dr. Catedra de Istoria si Teoria Artei, prorector al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, pictorul Alexandru Chira, conf.dr., Catedra de Pictura a Universitatii de Arte din Bucuresti, cunoscutul scriitor Gheorghe Craciun, prof. dr., Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania, Virgil Ciomos, prof. dr. Istoria Filosofiei, Universitatea Bucuresti, Caius Dobrescu, conf. dr., Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania, Virgil Podoaba, conf. dr., Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania si Mircea Mihalevschi, prof. dr., sef al Catedrei de Limbi Romanice, Universitatea Spiru Haret.

Punctul culminant al evenimentului va fi reprezentat de Reiterarea "ritualului magico-poetic" de initiere in problematica artistica a Ansamblului Monumental de la Tauseni. O invitatie la meditatie. Fundatia Culturala Alchira activeaza de sapte ani in zona proiectelor artistice, avand ca obiectiv central consolidarea si extensia "din deal in deal pana la Viena" a Ansamblului Monumental de la Tauseni (subintitulat si "Lucrarea fara de sfarsit") in consens cu conceptul unui demers simbolic al integrarii Romaniei prin cultura si arta in Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.