In Romania, piata farmaceutica va fi ''sanatoasa'' cand va reflecta nevoia reala de tratament a populatiei. La ora actuala, in tara noastra nu se poate vorbi despre o retea a firmelor private de asigurari de sanatate.

Modelul ''management team'', care sa reuneasca la conducerea domeniului medical atat medici si tehnicieni, cat si manageri, va putea fi aplicat si in Romania, mai ales dupa ce vor fi organizate cursuri speciale de Management sanitar, cu o durata de doi-trei ani.

Forum Invest organizeaza, astazi si maine, conferinta internationala ''Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est''.

Presedintele Traian Basescu si ministrul Sanatatii Publice Eugen Nicolaescu si-au exprimat, deja, cateva puncte de vedere privind reforma in Sanatate.
Astfel, presedintele Basescu a precizat ieri ca ''reforma Sanatatii este, in momentul de fata, alaturi de reforma din Educatie si cea din Justitie, cea mai necesara reforma din societatea romaneasca''.

In opinia lui Traian Basescu, aceasta reforma ''trebuie sa aiba ca tinta accesul garantat la ingrijirile medicale, o reforma care trebuie sa faca din actul medical un act de calitate superioara, o reforma care sa elimine crizele de medicamente si materiale sanitare sau, altfel spus, o reforma care trebuie sa inlature cea mai mare teama a romanilor: teama de a fi bolnavi''.

La randul sau, ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ce inseamna reforma in sistemul sanitar si de ce aceasta este necesara: ''Sanatatea este o prioritate politica si strategica a Romaniei. De aceea, dupa mai bine de 30 de ani, am initiat o reforma din temelii a sistemului sanitar. Reforma noastra este centrata pe interesul cetateanului, fie ca este pacient, fie ca este medic. Iar obiectivul sau este cheltuirea eficienta a banului public, astfel incat rezultatul final sa fie servicii medicale de calitate. Dupa mai bine de jumatate de an de dezbateri si contestari publice pe tema reformei, am ajuns la concluzia ca trebuie desfiintat mitul 'reformei definitive>>, care regleaza pentru totdeauna toate problemele. Reforma trebuie sa fie fluida, supla si mai putin abrupta pentru a creste capacitatea de adaptare a sistemului''.

''In Romania nu se face managementul corect al bolilor''

Participantii la conferinta internationala ''Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est'' vor incerca sa gaseasca raspunsuri la o serie de intrebari precum: ''Cat de fezabil este modelul 'management team>>, care sa reuneasca atat medici si tehnicieni, cat si manageri, la conducerea domeniului medical?"; "Cum se inclina balanta intre asigurarile de stat si cele private in conditiile in care volumul celor din urma subscriu circa 1,2 miliarde de euro in 2005, iar pentru 2006 se previzioneaza o crestere de 20%?"; "Indica, oare, cresterea de 14,5 % la vanzarile de medicamente in primul semestru 2006 o insanatosire a pietei medicamentelor?".

''Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari trebuie sa ne comparam cu tarile UE, acolo unde vrem sa ajungem. Totodata, trebuie sa analizam actuala stare de sanatate a populatiei, aderenta la tratamente si managementul complicatiilor tardive. In ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei, avem o rata de mortalitate crescuta fata de tarile UE si o incidenta mare la bolile grave, precum bolile cardiovasculare si TBC sau cele care tin de oncologie si sanatate mintala. Un lucru este cert: romanii sunt mai bolnavi decat locuitorii celorlalte tari europene'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Aceleasi surse au atras atentia asupra faptului ca, in tara noastra, nu se face un management corect al bolilor: ''Suntem in urma cu preventia. Factorii de risc nu sunt controlati. Romanii nu au o alimentatie corespunzatoare, nu fac exercitiu fizic, consuma alcool de proasta calitate si tutun''. De multe ori, pacientii romani incep un tratament, dar nu-l urmeaza pana la capat: ''Acesti bolnavi nu merita sa mai primeasca medicamente. Medicii de familie sau specialistii pot dovedi dupa o anumita perioada de timp ca un pacient nu urmeaza tratamentul prescris. Ii prescrii un tip de medicament si daca nu da rezultate ii dai alt tip de medicament.

Daca nici acesta nu da rezultate mai incerci cu un medicament. La un moment dat, daca nu apar rezultatele insanatosirii sau mentinerii sub control a bolii, ca medic te intrebi daca nu cumva pacientul nu urmeaza tot tratamentul prescris. In acelasi timp, si medicii trebuie sa aiba capacitatea de a gasi cel mai bun tratament pentru pacientii lor. Astfel, vor fi evitate complicatiile tardive''.

''In prezent, nu avem retea de societati de asigurari private de sanatate''

Desi romanii sunt cei mai bolnavi dintre europeni, ''tara noastra are un consum de medicamente pe cap de locuitor de patru-cinci ori mai mic decat cel din tarile UE".

La ora actuala, ''Romania are un consum de medicamente de 40 de euro pe cap de locuitor. Nici un salt, spre exemplu, la 200 de euro pe cap de locuitor nu este indicat, caci ar aparea cheltuieli ineficiente. Dar nici cu 40 de euro nu se mai poate. Trebuie realizat un recensamant, daca putem spune asa, al pacientilor, indeosebi al celor cu boli grave. Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar sti de la inceputul anului de ce buget are nevoie pentru compensate si gratuite. In prezent, CNAS merge pe o crestere graduala anuala de 10-15 la suta a bugetului pentru compensate si gratuite, insa nu se cunoaste cu exactitate nevoia reala'', au adaugat sursele autorizate din cadrul MSP. Deci, ''in prezent, piata farmaceutica este bolnava si nu se va insanatosi decat in momentul in care va reflecta nevoia reala de tratament a populatiei''.

In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, sursele autorizate din MSP sunt de parere ca ''acum, in Romania, exista o retea privata de servicii medicale, si nu o retea de societati de asigurari private de sanatate.

Pacientii care apeleaza la serviciile medicale private fie au abonament la clinicile private, fie platesc cash investigatiile. Reteaua de societati de asigurari private de sanatate se va dezvolta peste cativa ani. Probabil, peste 5 ani abia 10 la suta din populatia Romaniei va avea asigurari private de sanatate''.
Aceleasi surse sunt de parere ca si in cazul functionarii in paralel a celor doua sisteme de asigurari de sanatate, ''sistemul de stat va trebui protejat, astfel incat privatul sa nu-si ia toate serviciile medicale. Pentru aceasta, MSP si CNAS trebuie sa stabileasca clar pachetul de servicii medicale de baza oferit de CNAS.

In functie de pachetul de baza oferit de CNAS, persoana care va dori sa plateasca si asigurari private va sti pentru ce alte servicii medicale sau boli sa se asigure la societatea privata''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.