“The Guardian” dezvaluie cosmarul imigrantelor ajunse in bordelurile britanice

In ultima perioada, in Londra s-a semnalat o crestere semnificativa a afluxului de prostituate din Europa de est, inclusiv din Romania, multe dintre acestea fiind fortate sa intretina raporturi sexuale neprotejate pentru sume extrem de mici, relateaza "The Guardian", citind surse din politia londoneza. Majoritatea acestor femei ajung in Marea Britanie amagite de speranta ca vor fi chelnerite sau chiar animatoare in cluburile de noapte si sint asigurate ca nu vor fi nevoite sa intretina relatii sexuale cu clientii. Insa imediat ce ajung la destinatie, se trezesc in mijlocul unui cosmar: sint violate, batute si amenintate in mod permanent, fortate sa faca sex cu pina la 40 de barbati pe zi, cu proxenetii si cu traficantii de fiinte umane care le iau toti banii cistigati.

Extinderea UE a facilitat accesul in Marea Britanie, astfel ca, la ora actuala, aproximativ 80 la suta din cele 8.000 de prostituate care lucreaza in sutele de bordeluri si agentii de escorta din Londra sint straine, marea majoritate din Europa de est si Asia de Sud-Est.

Detectivul-inspector Dick Powell, directorul Departamentului pentru moravuri al Scotland Yard, este de parere ca aceasta tendinta spre sexul neprotejat este o expresie a disperarii si a exploatarii din cadrul fenomenului traficului cu fiinte umane si ca are efecte inspaimintatoare pentru domeniul sanatatii. "Cu zece ani in urma ar fi fost aproape imposibil sa gasesti o prostituata care sa accepte sa faca sex neprotejat. Iar daca, in cele din urma, ar fi fost de acord, ar fi cerut un pret astronomic", a declarat Powell, intr-un interviu acordat unei publicatii a politiei britanice, "Police Review". "Exista o cerere uriasa pentru sex neprotejat si pentru sex anal. In prezent, acestea reprezinta ceva obisnuit, si nu o exceptie. In majoritatea bordelurilor pe care le verificam, cel putin o parte din femei vor oferi astfel de servicii pentru acelasi pret ca si sexul protejat", a precizat Powell pentru "The Guardian".

Pestii iau toti banii. "Preturile au stagnat in ultimii zece ani. In Soho, pretul unui raport sexual este de 30 de lire sterline. Este strigator la cer - cele mai multe dintre aceste bordeluri sint deschise nonstop, sapte zile pe saptamina, iar femeile trebuie sa fie disponibile zi si noapte", a continuat Powell. El a adaugat ca unele dintre prostituate pot fi fortate sa faca sex cu pina la 40 de barbati pe zi, si se intimpla foarte rar ca ele sa poata pastra banii cistigati. "Am avut de-a face cu bordeluri in care cistigurile dintr-o zi, insumind 330 de lire sterline, sint pastrate de proxeneti sau de proprietarii bordelurilor, banii fiind retinuti in contul "datoriei" pe care femeile sint silite sa o plateasca pentru a rascumpara cheltuielile facute cu aducerea lor in Marea Britanie", a declarat Powell.

Sclavele sexuale sint pline de boli. Anna Johansson, coordonatoare a Proiectului Poppy, realizat de Ministerul britanic de Interne cu scopul de a sprijini femeile care au cazut victime traficului cu fiinte umane in Marea Britanie, spune ca majoritatea acestor femei vin din Europa de est, in special din Lituania, Letonia, Polonia si din Republica Ceha. Ea este ingrijorata de faptul ca sint fortate sa ofere servicii sexuale ieftine, neprotejate, determinind si celelalte prostituate sa procedeze la fel.
"Cred ca este o tendinta care va dura mult timp, iar conditiile sint din ce in ce mai dificile. Cei care solicita prostituate doresc sex neprotejat sau anal, care inainte era considerat ceva iesit din comun. Daca femeile refuza sa se conformeze cerintelor, sint batute si abuzate de catre proxeneti", a continuat Anna Johansson.

Proiectul Poppy, care ofera ajutor si consiliere psihologica, are disponibile 25 de locuri pentru victimele traficului cu fiinte umane si, de la infiintarea sa in martie 2003, s-a implicat in ajutorarea a 250 de persoane. "Locurile noastre sint tot timpul ocupate, iar aproape toate femeile care vin la noi sufera de o boala cu transmitere sexuala - sifilis, chlamydia sau SIDA", precizeaza Johansson.

Datorii imposibil de achitat. Unora dintre femeile care sint aduse in Marea Britanie li se spune ca trebuie sa achite o datorie de 20.000-40.000 de lire sterline pentru a-si cistiga libertatea. "Aceasta datorie nu poate fi insa niciodata platita pentru ca proxenetii adauga apoi pretul chiriei, al hranei si al prezervativelor, in cazurile in care acestea sint folosite", a spus aceasta.
"Intrucit proxenetii provin de multe ori din tara de orgine a prostituatelor, este usor pentru ei sa le ameninte ca le vor ucide familiile daca nu vor face ceea ce li se cere", conchide coordonatoarea Proiectului Poppy.

Prostitutie fara frontiere. Inspectorul Powell este de parere ca extinderea UE a oferit traficantilor de fiinte umane posibilitatea de a-si desfasura activitatea mai usor si cu mai putine cheltuieli deoarece acum nu mai sint nevoiti sa procure pasapoarte false pentru femei sau sa le introduca ilegal in Marea Britanie. "Poti sa iei un autobuz din Vilnius (Lituania) si sa ajungi la Gara Victoria (in Londra) in 36 de ore, platind numai 100 de lire sterline".
Powell se declara multumit de adoptarea noii legi impotriva traficului cu fiinte umane si a exploatarii sexuale, insa a afirmat ca politia nu a obtinut atit de multe condamnari pe cit ar fi sperat, intrucit un segment semnificativ al traficului cu fiinte umane se desfasoara in afara granitelor Marii Britanii.

Jeni, vinduta din bordel in bordel

"Mi-au spus ca le datorez bani", povesteste Jeni, o tinara din Romania in virsta de 20 de ani. "Locuiam cu parintii mei si lucram intr-un bar, insa familia mea avea probleme si o prietena din copilarie mi-a sugerat sa plecam impreuna in Marea Britanie ca sa cistigam mai mult. Alti "prieteni" au facut aranjamentele necesare pentru drum, insa in ultimul moment prietena mea mi-a spus ca ea nu mai vine. Am trecut prin Franta si am fost introdusa in Marea Britanie in mod ilegal. Doi barbati s-au intilnit cu mine si cu alte femei in Londra si am fost duse intr-un apartament. Acolo se aflau multe femei care lucrau deja ca prostituate pentru cei doi barbati. Acestia m-au violat si m-au amenintat. Nu aveam voie sa ies din apartament singura sau sa vorbesc cu cineva din afara".

Jeni descrie in continuare cosmarul prin care a trecut si cum a fost salvata: "Cei doi barbati mi-au spus ca le datoram multi bani si ca va trebui sa muncesc ca sa pot plati. Am lucrat in citeva bordeluri pina cind m-a "cumparat" un barbat si m-a eliberat. M-am dus apoi la politie si am aflat si despre Proiectul Poppy".
"Acum invat si depun munca de voluntariat. Am oferit dovezi politiei, insa s-a hotarit ca nu este posibila constituirea unui dosar. Un caz de viol poate fi judecat doar daca vinovatii se vor intoarce in Marea Britanie, insa ei s-au dus inapoi in orasul din Romania de unde sint eu, deci eu nu ma mai pot intoarce acasa".

De pe bancile facultatii pe trotuar

Katerina era studenta in Romania inainte de a se imprieteni cu un tinar pe nume Alex, care a invitat-o sa locuiasca la el, in Marea Britanie, oferindu-se sa-i plateasca si transportul. Cind a ajuns, Katerina a fost tinuta inchisa intr-un apartament si, in repetate rinduri, a fost batuta si violata. Alex i-a spus ca isi poate recapata libertatea, dar ca trebuie sa se prostitueze pentru a-i returna banii pe care i-a dat pentru transportul ei acolo.

Tinara a fost fortata sa se prostitueze un an, timp in care a fost din nou batuta si violata. Alex a decis apoi sa o vinda altui barbat, dar a fost arestat in timp ce negocia tranzactia. Insa drama Katerinei nu s-a sfirsit aici. Alex a amenintat-o ca ii va ucide familia daca va colabora cu politia, in conditiile in care la acea vreme nici o lege nu ii sanctiona pe cei ca el. Tinara, aflata acum sub protectia Centrului Poppy, spune ca ii e dor de familie, dar ca nu va fi in stare sa se mai intoarca vreodata. Ea spune ca se teme pentru viata parintilor ei care au primit numeroase telefoane anonime de amenintare.

"M-au violat, m-au batut si m-au fortat sa nu folosesc prezervative"

"Ma violau si ma bateau des", afirma Vera, o femeie din Ucraina in virsta de 23 de ani. "M-am nascut in mediul rural. Tatal si fratii mei se imbatau des si abuzau de mine, asa ca am hotarit sa plec. M-am dus in fosta Iugoslavie pentru a ma angaja intr-un restaurant, dar cind am ajuns la destinatie am fost vinduta unei bande ai carei membri m-au fortat sa lucrez ca prostituata in Macedonia. Am incercat sa scap, insa m-au prins, m-au batut si m-au amenintat cu un pistol", povesteste tinara. Odiseea ei nu se opreste insa aici: "Au incercat sa ma duca in Grecia pe jos, dar am fost prinsi si trimisi inapoi in Macedonia. Au incercat din nou, de data aceasta cu masina si au reusit sa ma duca in Grecia. Am stat acolo cinci luni si am muncit ca prostituata impreuna cu alte femei est-europene. Mi-au amenintat familia, in Ucraina. Am fost apoi vinduta unui albanez care m-a dus in Italia si, in cele din urma, in Marea Britanie, cu un pasaport grecesc fals. Si aici am fost fortata sa ma prostituez".

Vera povesteste in continuare: "M-au violat si m-au batut si am fost fortata sa muncesc zile intregi fara intrerupere si fara a folosi prezervative. Am facut sifilis si aveam dureri groaznice. In cele din urma am reusit sa evadez si am fost ajutata de Proiectul Poppy".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.