Alaturi de miscare si aer curat putem profita de unul dintre cele mai sanatoase fructe ale padurii, alunele. Alunele romanesti, de padure, sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii. Mai usor digerabile si cu o toxicitate mult mai mica, alunele sunt foarte bogate in vitaminele A, B1, B2, C si fier, fosfor sau potasiu. Ca medicament, alunele au valoare terapeutica doar atunci cand sunt consumate crude, neprajite, fiind indicate pentru un numar mare de afectiuni. Nu doar pentru anemici, continutul de fier si asimilatia usoara caracteristica alunelor ajuta mai ales convalescentii si persoanele subponderale.

Continutul de calciu, potasiu si fosfor fac din acest fruct un stimulent ideal pentru crestere la copii. Consumul regulat de alune intareste sistemul osos, ajuta la maturizarea cerebrala, fereste de afectiuni cum ar fi rahitismul si tulburarile grave de pubertate. In medicina populara, bolnavii care aveau pietre la rinichi erau hraniti cu alune si ulei de alune din belsug.

Citeste si:

Cercetarile recente au aratat ca alunele au capacitatea ca dizolva calculii renali si calculii din vezica urinara. Fiind mult mai usor asimilabile, alunele constituie un mijloc rapid de vitalizare, foarte util persoanelor care sufera de boli pulmonare. Alunele mancate dimineata si seara constituie un intaritor remarcabil pentru femeile gravide. Ele inlocuiesc cu mult succes sofisticatele si scumpele tablete cu minerale si vitamine.