Un Apel adresat presedintelui Romaniei, premierului Calin Popescu-Tariceanu si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului cere, imperativ, repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetateni romani. Statul roman i-a retras unilateral si ilegal cetatenia scriitorului in 1977. Din 1990 pana astazi, statul roman s-a facut ca nu intelege ca trebuie sa-l repuna in drepturi pe cetateanul Paul Goma, automat, fara nici un fel de alte demersuri. Cetatenia este un drept dobandit prin nastere si nu poate fi retras decat la cererea titularului.

In urma cu o jumatate de veac, in 1956, studentul Paul Goma avea sa suporte primele represalii pe care le-a avut de indurat pentru atitudinea sa sfidatoare fata de regim si pentru manifestarile aduse impotriva totalitarismului comunist. In vara lui ‘56 a fost judecat pentru scrierile sale, iar in noiembrie a fost arestat si anchetat de Securitate. Hartuielile regimului nu au incetat niciodata, iar toamna lui 1977 statul roman ii retrage cetatenia, fara ca Paul Goma sa fi cerut acest lucru. Este un act fara precedent in istoria Europei moderne. Se implinesc 29 de ani de cand familia Goma traieste in exil fortat, ca proscris, in Paris.

La inceputul anilor ‘90 s-a mai adus in discutie cazul Goma si se parea ca scriitorul isi va reintra in drepturi in mod automat, fara nici un fel de probleme. In acel moment se dadea vina pe statul totalitar, care ar fi comis un abuz. In mod straniu, lui Paul Goma nu i s-a redat cetatenia nici pana azi. Trebuie mentionat ca scriitorul a ramas un critic aspru al nomenclaturii de nivel doi, care a continuat sa conduca Romania si dupa 1990. Astfel, unui om nascut in Romania i se refuza dreptul constitutional de a fi cetatean roman.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.