Orice intalnire cu pictura lui Horea Pastina este o incantare. O capita, un deal, copacii razleti, o cobza intr-un colt, un porumbel alb, prezent in multe dintre lucrarile sale, doi pesti stravezii, crinii rosii infloriti, turlele bisericilor sau drumurile lungi de tara, toate poarta o caldura si o seninatate rar intalnite. "Stau in atelier si lucrez. Privesc la lucrul meu ca un gradinar la gradina lui. Stramtoarea paletei de culori cu infinite posibilitati ma face sa ma simt in largul meu. Nu este o noutate ceea ce fac, dar este o noutate pentru mine. Desenez pentru ca s-a mai desenat. Observ. Pornesc de la observatie. Atata frumusete, folos si rost in jur. Plin este cerul si pamantul. Te bucura", afirma artistul.

Ceea ce atrage la pictura lui Horea Pastina este felul in care stie sa-si capteze privitorul, nu prin culori tipatoare, nu prin teme extravagante. Calmul este cuvantul cheie. Recent, artistul, elev al maestrului Ciucurencu, a deschis o expozitie-eveniment la Palatul Mogosoaia, cu lucrari atent selectionate de criticul de arta Dan Haulica, avandu-l asociat pe insusi creatorul lor. "Ceva din pictura lui Horea Pastina deschide o fereastra cu o fericita privire", a spus Dan Haulica la vernisaj, unde au tinut sa ciocneasca o cupa de sampanie cu pictorul Pastina sute de oameni, prieteni, colegi de breasla sau simpli admiratori ai operei sale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.