Tinerilor le displac profesorii care cred ca materia lor este cea mai importanta, profesorii nervosi si cei care le ignora parerile, metodele invechite de predare, subiectivitatea la notare, abundenta de teorie si absenta practicii, birocratia, lipsa dotarilor, coruptia din sistem, lectiile neinteractive, profesorii neinteresati de materie sau profesorii prea conservatori.

Bilele albe pe care le primeste scoala sunt mult mai putine: profesorii care transmit un mesaj, colegii, lucrul in echipa, oportunitatile de dezvoltare a carierei, posibilitatea de a primi burse in strainatate. Altii zic ca le plac activitatile "in legatura" cu scoala, adica "pauzele" sau "timpul pe care il petrec cu prietenii", iar unii au crize de sinceritate: "De fapt, nu imi place scoala. Imi plac activitatile extracurriculare".

Desi, in aceasta perioada a vietii, elevii si studentii petrec mai mult de o treime din timp la scoala, institutia cu pricina nu se regaseste decat pe locul 3 in topul valorilor pe care acestia le pretuiesc, dupa familie si prieteni, indica studiul "Valorile tinerilor romani", realizat de echipa ORICUM, in colaborare cu British Council.