De ieri, in fiecare spital va functiona un consiliu etic.

Bolnavii carora nu li se schimba asternuturile, sau li se cer bani in schimbul unor servicii, fie ca sunt medicale, fie de igiena, vor putea reclama aceste lucruri. Membrii consiliilor de etica sunt obligati sa propuna sanctiuni pentru angajatii care sunt reclamati. Din consiliu vor face parte medicul cu cel mai mare grad didactic, un reprezentant al consiliului judetean si unul dintre directorii unitatii sanitare. Membrii consiliului etic se vor intalni o data pe luna si vor discuta plangerile venite din partea bolnavilor sau ale rudelor acestora. Daca se vor constata abateri, consiliul poate propune sanctionarea celor reclamati. Acestia risca o scadere a salariului cu pana la 20% pe o perioada de maximum trei luni.

Pentru abateri grave, cum ar fi luarea de mita, membrii consiliului etic pot instiinta Colegiul Medicilor sau Parchetul. Aceasta este ultima "strigare" in materie de reforma a ministrului Sanatatii. Despre conditiile precare in care se desfasoara actul medical, despre starea cladirilor, elemente de referinta poate doar pentru Evul Mediu, despre tragedia cozilor la "compensate", unde nu de putine ori se mai si moare, despre desfiintarea paturilor din spitale, in conditiile in care medicina in ambulatoriu lipseste aproape cu desavarsire, despre culpele medicale, cea mai recenta a bebelusului caruia i s-a amputat piciorul in urma complicatiilor intervenite ca urmare a administrarii unei simple injectii… nici o vorba!!! Astea sunt fie maruntisuri, fie carcoteli, fie probleme in derulare.

Pana una alta totul e sa avem cearsaful curat si o suprafata de sapte metri patrati pentru fiecare pat, o distanta de 60 de centimetri intre pat si perete si intre pat si fereastra. Altfel, medicii dau de dracu’. Dar nu din alte pricini, sa ne intelegem!

Cand nu vezi barna din proprii ochi…

Desi liberal, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, aduce mai de graba cu presedintele Basescu, despre care se spune ca nu uita si nu iarta. De altfel, chiar domnia sa a facut un apel TV la natiune ca daca cineva candva l-ar dibui ca ar proceda alt fel sa-i dea urgent un telefon. Sa-i bata obrazul sau sa-l traga de maneca. Asa si cu ministrul Nicolaescu, cel care la cateva zile de la o declaratie mai putin eleganta a ministrului Educatiei Mihail Hardau, si anume ca " inspectorii sanitari sunt tampiti", a sarit ca fript si a zis " Domnul ministru Hardau n-a inteles un lucru esenttial: ca el trebuie sa execute si eu trebuie sa controlez (…). Focarele de cultura nu au nici o legatura cu focarele de molima care pot sa aiba loc in scoli. Fiecare vorbeste cum se pricepe. Din pacate, foarte multi neaveniti au ajuns, deseori, in fruntea unor institutii".

Cu mortul, momentan, in casa (vezi mitinguri, amenintari si revendicari sindicale, scoli ce stau sa se darame peste elevi, cu prichindei care n-au unde sa se duca pentru ca n-au gradinite etc, etc) dl Hardau n-a prea avut unde intoarce. Deocamdata!!! Ca nu se indoieste nimeni ca, intr-o Romania a scandalurilor perpetue si a declaratiile belicoase, nu va veni si vremea dlui Hardau, cand isi va iesi cu siguranta din celebrul sau calm ardelenesc si i-o zice si dansul dlui Nicolaescu - si una si doua si saptezeci si noua. Ca si are, slava Domnului, de unde. Nu de alta, dar daca s-ar uita putin in gradina Sanatatii n-am vedea nici pe departe gradina Raiului. Ar fi ca si cum s-ar uita in propria ograda. Nici o deosebire. Si aplicand sanatosul procedeu, atat de uzitat in ziua de azi "copy-paste", ar putea spune la randu-i fara sa clipeasca. "Din pacate, foarte multi neaveniti au ajuns, deseori, in fruntea unor institutii".

"Durerile" romanului in procente

Potrivit unui sondaj de opinie realizat luna trecuta la cererea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, sase din zece romani sunt nemultumiti de lipsa medicamentelor si conditiile de igiena din unitatile spitalicesti, in timp ce 45% sunt deranjati de lipsa de interes a personalului medical. Acelasi studiu mai releva faptul ca doar 10 procente dintre cei chestionati se declara multumiti de conditiile de spitalizare din Romania. Cat priveste procurarea de medicamente compensate si aici nemultumirile sunt multiple.

70% dintre cei intervievati sunt deranjati de cozile la care trebuie sa stea ore intregi. 71 de procente dintre romani se declara nemultumiti de faptul ca nu toate farmaciile au medicamente compensate, in vreme ce 38% se plang de aglomeratia de la cabinetele medicale. Doar 15% cred ca medicamentele compensate sunt cele mai proaste de pe piata. Si apropos de medicamente, sa nu stie seful Sanatatii romanesti ca celebrele cozi la farmacii au bagat cativa romani in pamant si alte zeci de mii in boala? Sa nu cunoasca faptul ca sute de bolnavi asteapta, luna de luna, la nesfarsit, sperand sa apuce sa isi ia medicamentele gratuite sau compensate. Nici macar marirea plafoanelor nu a rezolvat situatia. Mai mult, desi autoritatile spun ca plafonul a fost marit, unii farmacisti se plang ca nu au primit bani in plus. Cat despre starea cladirilor pe care i-o reproseaza cu atata nonsalanta omologului sau de la Educatie, sa spunem ca multe dintre unitatile sanitare, cu precadere spitalele, au si peste o suta de ani. Ca majoritatea au pereti crapati si plini de igrasie, grupuri sanitare nici pe departe civilizate si aparatura veche.

Cu aceste probleme se confrunta bolnavul care se interneaza intr-un spital din Romania, dar si medicul care il ingrijeste. Zeci de spitale din intreaga tara nu au autorizatie de functionare si nici n-o vor primi prea curand. Singura solutie, ipotetica, ar fi modernizarea. Dar de unde atatia bani?

Asistenta spitaliceasca de Ev Mediu

La inceputul fiecarui an, spitalele primesc autorizatie din partea Directiile Judetene de Sanatate Publica. In multe cazuri e vorba doar de o autorizatie provizorie, pentru ca institutiile respective abia indeplinesc conditiile minime de functionare. De exemplu, la Vaslui nici un spital n-ar trebui sa primeasca autorizatie de fuctionare. Cel mai bun exemplu e chiar Spitalul Judetean, ale carui cladiri stau sa cada, iar dependintele sunt insalubre.

Pentru alte spitale se anunta o iarna grea pentru ca vestitele cazane ale centralelor termice nu au mai primit autorizatie de functionare. Instalatiile sunt vechi de un secol si oricand exista riscul sa sara in aer. Si la spitalul Municipal din Hunedoara vechimea aparaturii este cea mai mare problema. La terapie intensiva, cele noua aparate de anestezie sunt atat de vechi incat pot pune oricand in pericol sanatatea pacientilor. Dar si a doctorilor. Sa mai spunem ca in conditiile in care actul medical din ambulatoriu este ca si inexistent, reforma preconizata prevede reducerea drastica a numarului de paturi din spitale. Tocmai acolo, unde pe cale de consecinta, dau navala toti bolnavii.

Spitalele din Bucuresti, de pilda, vor avea 1.300 de paturi mai putin. Aceasta este propunerea pe care directia de sanatate publica a facut-o ministrului Eugen Nicolaescu pentru reorganizarea spitalelor, in baza noii legi a sanatatii. Culmea este ca reprezentantii directiei spun ca propunerea este in favoarea pacientilor. Nu de alta dar "Normele cu privire la confortul pacientului" prevad o suprafata de spte metri patrati pentru fiecare pat, o distanta de 60 de centimetri intre pat si perete si intre pat si fereastra. Pai, ce credeati? Ca vii la spital sa te faci bine sau sa te simti bine?! Macar pe ultima suta de metri.

Insusi presedintele Traian Basescu s-a aratat ingrozit de sistemul sanitar din Romania. El a fost acum doua-trei luni intr-o vizita neanuntata la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" si in final a povestit jurnalistilor despre conditiile improprii in care spitalul isi desfasoara activitatea. "O stare de mizerie, care daca ar fi intr-o scoala n-ar primi aviz de functionare. Daca mergeti in curte, e plina de mormane de moloz si reziduuri. (...). Deplorabil cum arata acest institut de cercetari", a concluzionat presedintele tarii. Chiar si domnia sa!!! Ca nu degeaba cand a fost sa mearga la cutit a luat calea strainatatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.