Catalogate drept adevarate "bijuterii imobiliare", cladirile din zonele centrale si ultracentrale ale Capitalei sunt, totodata, si cele care "tin capul de afis" pe lista imobilelor cu risc seismic ridicat.

Fara interventii de reconsolidare, batranele constructii au ajuns acum intr-o stare avansata de degradare, astfel ca balcoanele si zidurile acestora au devenit, treptat, un pericol major pentru cei care se incumeta la plimbare pe trotuarele marilor bulevarde din inima orasului. Potrivit expertilor in cercetare seismica, in momentul de fata, peste 100 de cladiri sunt in pericol real de a se prabusi in cazul inregistrarii unor miscari tectonice puternice. Numarul celor care ar putea plati cu este insa mult mai mare.

Persoanele instarite aleg periferia

Daca arhitectii Capitalei bat moneda pe vechimea imobilelor cand "prezinta" diverse situatii de pericol, reprezentantii agentiilor imobiliare sunt mult mai transanti si paseaza aproape in intregime responsabilitatea pe umerii… proprietarilor. Acestia, in majoritate persoane varstnice, "tin cu dintii de cladirile din centrul orasului, pe care le detin din vremea fostului regim, chiar daca nu au posibilitatea sa le intretina".

"Sunt de obicei pensionari, care au luat o casa pe vremea lui Ceausescu, acum unii nu au rude sau traiesc si cu o pensie mica. Nu au cum sa se descurce si nici nu vor sa vanda ca sa-si cumpere o casa modesta si sa le ramana bani sa traiasca. Mai sunt si persoane cu bani care cumpara imobile in centru, dar acestia investesc si nu sunt probleme. Dar sunt putini… Cei mai multi prefera o casa la periferia orasului…", a explicat reprezentantul unei agentii imobiliare din Capitala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.