Din raportul anual al Bancii Mondiale intitulat "Dezvoltarea si generatia urmatoare" reiese ca 88% din tinerii romani, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, ar emigra daca ar avea posibilitatea legala, iar mai putin de 20% din acestia ar alege sa se stabileasca definitiv in alta tara

Acelasi studiu mai evidentiaza si faptul ca Romania face parte din statele in care consumul de alcool este ridicat in randul tinerilor, datele BM indicand faptul ca 80% din tineri au consumat alcool in ultimul an.

Specialistii BM evidentiaza faptul ca procentul barbatilor romani, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, ce vor sa se stabileasca temporar in alta tara, este de circa 80%, in vreme ce mai putin de 70% din femeile de aceleasi varste ar alege sa locuiasca o perioada peste hotare. De asemenea, 22% din barbati ar vrea sa se stabileasca definitiv in strainatate, in timp ce procentul femeilor ce s-ar stabili definitiv in alta tara este de 11%. Totodata, aproape 10% din tineri si circa 15% din tinere nu sunt interesati sa emigreze.

Principalul motiv al migratiei - dorinta de a castiga mai bine

Potrivit unui studiu realizat in randul liceenilor de Universitatea "Dunarea de Jos", 11% din tinerii galateni intentioneaza sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea liceului si tot 11% vor sa plece din tara definitiv. Motivele invocate de acestia sunt posibilitatea unor castiguri mai mari decat cele oferite de locurile de munca din tara si imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca dupa absolvirea liceului. Desi 85% din repondenti au declarat ca urmaresc ca dupa liceu sa-si continue studiile, trebuie remarcat faptul ca 11% au spus ca intentioneaza sa plece la munca in strainatate si doar 3,2% opteaza pentru angajarea in tara.

Pe lista marilor consumatori de bauturi alcoolice

Potrivit aceluiasi raport, Romania face parte din statele in care consumul de alcool e deosebit de ridicat in randul tinerilor, datele detinute de BM evidentiind faptul ca 80% din tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au consumat alcool in ultimul an. Comparativ cu alte state, procentul celor ce au cosumat alcool se apropie sau depaseste 90% in Anglia, Danemarca, Cehia si Grecia, dar se plaseaza sub 80% in Croatia, Portugalia si Norvegia. De asemenea, procentul tinerilor de 15-19 ani ce consuma peste cinci pahare de bauturi alcoolice intr-o seara e de circa 1%. La capitolul consum de tutun, stam ceva mai bine, statistica aratand ca "doar" 20% din adolescentele din Romania si 27% din baieti sunt fumatori.

Venit mediu acceptabil pe cap de locuitor

In ceea ce priveste clasificarea in functie de venitul pe cap de locuitor, Romania face parte din categoria superioara a statelor cu venit mediu, cu un Produs National Brut (PNB) pe cap de locuitor de 3.830 dolari, la un PNB total de 82,9 miliarde de dolari, in anul 2005. De asemenea, cresterea medie anuala a Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 5,8% in perioada 2000-2005, la 98,558 miliarde de dolari.

Daca industria si serviciile au reprezentat 35%, respectiv 55% din ponderea in PIB, ponderea agriculturii in PIB s-a plasat la 10% anul trecut. Potrivit aceluiasi raport, un procent de 63,3% din tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani aveau un loc de munca, in 2002, iar rata somajului pentru aceeasi categorie de varsta se plasa la 44,4%, din acestia 26,3% fiind inregistrati in mediul urban, iar 22,4% in mediul rural.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.