Nobilii nostri din toate timpurile s-au lepadat de caftanul dizgratiei. Muzeul Boierului Roman le ciopleste chip nou, cu trasaturi civilizatoare

Muzeul Taranului Roman (MTR) a lansat ieri, in satul Heresti, judetul Giurgiu, Proiectul Muzeul Boierului Roman. Initiatorii isi propun, prin expozitii si evenimente cu iz nobil, sa faca mai populare cercetarile asupra boierimii autohtone si sa sublinieze aportul acestei clase sociale la cultura si civilizatia romaneasca, aspect cam neglijat de istoriografia autohtona.

Inceput cu pasi radiofonici

"Muzeul Taranului Roman era parca prea singur pe lume, avea nevoie de un partener. Si ce partener mai firesc decit cel istoric, boierul?", spune Vintila Mihailescu, directorul MTR. Noul muzeu se inghesuie acum in micul conac cladit de logofatul lui Matei Basarab, Udriste Nasturel, iar gazda inaugurarii sale a fost satul Heresti. "Am ales ca locatie 'casa de piatra>> a lui Udriste Nasturel pentru ca se afla in custodia muzeului si este o expresie reprezentativa a locuirii boieresti. Mai are si avantajul ca se afla la doar 30 de km de Bucuresti", subliniaza Mihailescu.

Muzeul Boierului Roman a "gingurit" ieri prin expozitia-spectacol "Nunta de la Heresti" si prin proiectia filmului "Gradina Boierului Nasta". Pentru ca taranii din Heresti nu au putut fi convinsi sa interpreteze "pe scena", actiunea spectacolului nuptial a fost "recitata" de o voce insotita de tropot de pasi, larma, rumoare colectiva si aplauze temperate, intr-un veritabil show radiofonic.

"Domnul Dan Nasta, regizor, om de cultura, dar si neam vechi boieresc, ne-a pus la dispozitie impresionantele sale colectii pentru a pregati acest 'semnal>> inaugural", adauga directorul MTR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.