Biblioteca Metropolitana din Bucuresti (BMB) si-a redeschis saptamana aceasta sediul central, dupa aproape patru ani de lucrari de consolidare si modernizare, si isi lanseaza pagina de Internet, pe care sunt disponibile pagini din bibliografia scolara si intregul catalog de titluri al bibliotecii

Sediul central "Mihail Sadoveanu" - o cladire datand din 1907, situata in apropierea Pietei Amzei - s-a aflat din 2002 in consolidare si reparatii. Lucrarile "n-au mers intr-un ritm alert" pentru ca n-au fost bani suficienti anual. "Primaria ne-a dat cat a avut. Ca de la buget", a declarat Florin Rotaru, directorul general al BMB.

O alta cauza a prelungirii lucrarilor au fost neintelegerile cu o asociatie de locatari dintr-un bloc vecin, care a trebuit sa-si dea acordul pentru ridicarea capacitatii electrice in cladire. "Instalatia electrica era foarte veche. Trebuia ridicata capacitatea. Asociatia de locatari nu ne-a dat acordul timp de sase luni. Am ajuns sa-i dau in judecata pentru a rezolva problema", explica directorul BMB.
Biblioteca Metropolitana va avea si o adresa pe Internet: www.bmms.ro. Conducerea institutiei ar fi vrut, firesc, ca adresa sa fie www.bmb.ro, dar domeniul era deja cumparat de Parcul Natural Balta Mica a Brailei.

Pentru biblioteca, adresa virtuala va deveni cel putin la fel de importanta ca aceea fizica. Avand in vedere ca BMB ar mai avea nevoie de 35 de filiale pentru a respecta standardele Legii bibliotecilor (care prevede ca la 25.000 de locuitori trebuie sa functioneze o filiala) si ca Primariei Capitalei i-ar fi fost greu sa gaseasca aceste spatii, conducerea institutiei are de gand sa investeasca mai mult in biblioteca digitala.

"M-am gandit ca am putea compensa lipsa acestor filiale dezvoltand biblioteca virtuala", spune Florin Rotaru. Acesta spera sa primeasca in 2007 de la bugetul local 500.000 lei pentru imbogatirea fondului de carte disponibil pe Internet, cu pagini din bibliografia scolara si lucrari din patrimoniu, si pentru achizitia de calculatoare pentru filialele existente. E vorba de minimum sase calculatoare pe filiala, la care utilizatorii sa aiba acces gratuit.

Deocamdata, pe site-ul www.bmms.ro vor putea fi accesate 5.000 de pagini din bibliografia scolara. "Spre deosebire de ce se intampla cu bibliotecile virtuale din Occident, care dau prioritate protejarii patrimoniului de carte, am considerat ca urgenta noastra o reprezinta bibliografia scolara. Si asta pentru ca 70-80% din utilizatorii nostri sunt elevi si studenti. Intr-o etapa urmatoare, vom introduce alte pagini din bibliografia scolara si patrimoniul de carte", explica Florin Rotaru. Biblioteca Metropolitana se afla de mult timp intr-o criza de spatiu, acutizata in ultimii doi ani din cauza retrocedarii cladirilor unde functionau filiale din diferite sectoare.

La inceputul anului trecut, de pilda, zece filiale si-au incetat activitatea. BMB a primit, in schimb, patru spatii aflate la parterul unor blocuri si finalizate in proportie de 70-80%. Potrivit lui Florin Rotaru, lucrarile de constructie la aceste spatii s-au incheiat, astfel ca noile filiale vor fi deschise dupa ce angajatii fac inventarul cartilor. Acestea au fost aduse recent din depozitele din Parcul Herastrau unde fusesera transportate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.