Saptamina trecuta, un grup de artisti din lumea teatrului, arhitecturii si a filmului au demarat proiectul Harta Sensibila, care isi propune sa revigoreze zone bucurestene mai rar vizate de evenimentele culturale

La intersectia Caii Rahova cu Strada Sabinelor, cu toate ca ne aflam la o aruncatura de bat de Casa Poporului, atmosfera este una tipica pentru un cartier marginas. Case inghesuite unele in altele cu alei mici in loc de curte si vecini care se ies la poarta pentru partida de rummy a serii. Peretele uneia dintre aceste case a tinut loc de ecran pentru prima etapa a proiectului.

Documentarul "Viata de ciine" si pelicula regretatului Cristian Nemescu, "Marilena de la P7" au fost vedetele serii pentru locuitorii din zona. In zona verde din mijlocul intersectiei, citiva copii din zona s-au strins in jurul sticlelor cu bauturi racoritoare pe care organizatorii le-au oferit gratuit. Urma filmul.

Cu citeva saptamini inainte de demararea proiectului, organizatorii au umblat prin cartier fotografiind Piata de Flori, Cuba Bar si strazile din spatele Casei Academiei.

Partea din spate a Casei Academiei este o adevarata experienta initiatica: o ruina a carei constructie pare sa nu se fi terminat vreodata. Acolo incepe zona Rahova-Uranus, unde timp de trei luni, tinerii artisti si-au propus sa isi desfasoare proiectul "Harta sensibila". Undeva in partea dreapta a grupului care urmarea filmele, citiva locuitori din zona si-au vazut de treaba lor strinsi la o masa pe care se amestecau din cind in cind piesele de rummy pentru un nou joc.

Spectatorii strinsi cu copii, cu tricicleta sau cu cateii zonei s-au amuzat sa recunoasca pe ecran locuri si oameni pe care ii stiau din viata de zi cu zi. O parte dintre spectatori au tresarit atunci cind Bogdan Georgescu, unul dintre organizatori, a anuntat ca filmul lui Nemescu a fost filmat in zona abordind probleme legate de viata din ghetou. "Auzi, ca sintem in ghetou!", au soptit citiva familisti din zona.

Proiectul Harta Sensibila isi propune sa transforme scuarul din intersectia Caii Rahova cu Strada Sabinelor intr-un parc, intr-un spatiu de dezbatere publica.

Proiectia de vinerea trecuta s-a dorit un test pentru posibilitatea organizatorilor proiectului de a trezi interesul locuitorilor in ceea ce priveste reamenajarea zonei.

Pe 20 octombrie, cind va fi inaugurat parcul din mijlocul intersectiei, organizatorii vor proiecta si un film cu materialul documentar obtinut pe toata durata desfasurarii proiectului.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.