La 40 de km de Bucuresti, dupa ce parcurgi o buna bucata de drum anevoios, dai de satul Heresti, caruia, cu mandrie, localnicii ii mai spun "Satul cu Palatul", "Satul cu Casa de Piatra" ori "Satul cu muzeul". Desi nu este un punct constant de atractie pentru turisti, Herestiul ofera cateva obiective turistice interesante si bine intretinute.

Unul dintre ele este Conacul, Palatul sau Casa de piatra, monument de arhitectura, ridicat in secolul XVII de logofatul Udriste Nasturel, om de cultura si intelectual al curtii pe vremea lui Matei Basarab. Conacul apartine, de prin anii 1970, Muzeului taranului Roman. O scurta perioada de timp a gazduit Muzeul Lemnului si Feroneriei. incepand de astazi, la Palatul din Heresti va putea fi vizitat Muzeul Boierului Roman.

Un colt de lume aproape uitat, dar linistit si incarcat de istorie... Putina lume stie ca satul de campie Heresti ascunde, printre casele taranilor, printre nucii si castanii batrani, un adevarat complex arhitectural care cuprinde conacul lui Udriste Nasturel, palatul lui Atanasie Stolojan, construit mult mai tarziu, si biserica, ctitorie a Doamnei Elina, sotia domnitorului muntean Matei Basarab si sora logofatului Nasturel. Muzeul taranului Roman, impreuna cu colectionarul Dan Nasta, au pregatit o expozitie-spectacol, "Nunta de la Heresti", si proiectia filmului Gradina Boierului Nasta, asezonate cu o gustare in aer liber, la iarba verde. Daca planurile pentru weekend nu au fost facute inca, muzeul a lansat o invitatie la tara, printre amintirile trecutului si prezentul care ofera doua ore de petrecere intr-un conac boieresc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.