Universitatile interpreteaza dupa bunul plac modificarile legislative facute de Guvern in privinta domeniilor de studiu. Rectorii sustin ca sint multe lucruri neclare, iar reprezentantii Ministerului Educatiei promit ca urmeaza si alte schimbari.

Cu doar cIteva luni inainte de organizarea admiterii in facultati, universitatile sint bagate in ceata de schimbarile aprobate de membrii Executivului. Rectorii nu stiu cum sa interpreteze noile prevederi legislative si fiecare are o varianta proprie. Unii spun ca in universitatile pe care le conduc nu se va schimba mai nimic, altii dimpotriva, promit modificari radicale. In cele din urma, elevii din ultimul an de liceu sint cei care nu mai inteleg nimic si care nu stiu la ce sa se astepte pentru admiterea in anul universitar 2005-2006.

"Guvernul a stabilit 14 domenii de studiu. Noi vom scolariza pe specializarile acreditate pe care le-am avut si anul trecut. Nu vom scoate specializari noi si nici nu vom reduce din cele vechi. Deci, nu vor fi modificari, admiterea va fi ca in anii trecuti", spune Ioan Pinzaru, rectorul Universitatii Bucuresti. {i totusi va exista o schimbare. In cazul in care la o specializare nu se vor inscrie sau nu vor fi admisi 50 de studenti, atunci specializarea se va desfiinta, tinerii fiind redistribuiti la alta specializare.

"Ministerul se joaca"

Pe de alta parte, Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, sustine ca actele normative date de Guvern sint ciudate. "Sint lucruri neclare. Se vorbeste despre domeniul de studiu, domeniul de licenta, studii universitare de licenta. Ei se joaca cu niste termeni care genereaza interpretari. Noi, la Iasi, vom merge pe formula care avantajeaza studentul. Daca el vrea sa urmeze mai multe specializari, ii dam aceasta posibilitate", spune Dumitru Oprea. El adauga ca, dupa trei ani, cind studentul va termina facultatea, va avea o diploma de licenta eliberata pentru un domeniu. Dar daca studentul a urmat o specializare si in alt domeniu, in suplimentul de diploma i se va trece tot. "S-au laudat ca o sa compatibilizeze studiile cu piata fortei de munca. Statele europene nu mai merg spre specializari, merg direct spre calificari, iar la sfirsitul studiilor spun clar pentru ce meserie e pregatit acel absolvent", mai spune rectorul Dumitru Oprea.

Urmeaza si alte schimbari

La Universitatea "Babes-Bolyai" nu vor fi modificari pentru anul universitar urmator. "Noi avem pregatite deja domeniile, specializarile sint cele de anul trecut. Actele normative impun doar domeniile, dar lasa la latitudinea fiecarei universitati sa stabileasca specializarile", afima rectorul Nicolae Bocsan.

Initial, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, dorea o reformare a specializarilor, dar se pare ca efectul nu este cel scontat. "Deocamdata, am pus bazele legale ale unui proces de reforma. A trebuit sa transmitem semnalul ca reducem numarul de domenii in conformitate cu Procesul Bologna. Acesta e doar inceputul, urmeaza si alte legi, precum cea a calitatii", spune Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamintul universitar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.