De cativa ani buni se tot dezbate problema calculatorului, cu avantajele si multele sale dezavantaje. Avand in vedere ca omul in esenta nu este perfect, de ce ar atinge perfectiunea ceva creat de el?! Bun sau nu, toata lumea foloseste computerul.

Cu cat se descopera mai multe imperfectiuni ale acestei masinarii cu atat se mareste numarul de utilizatori. Intrebarea este: "De ce?". Poate pentru ca el aduce in fiecare moment o noua descoperire in Univers. Informatia reprezinta prezent, trecut si viitor, iar drumul spre ea poarta un singur nume: tehnologie. Ea a descope-rit masina de calcul si aceasta la randu-i duce la dezvoltarea celei care i-a dat nastere. Menirea calculatorului este aportul de informatie. Exemplele pot merge la infinit. Primele care imi vin in minte sunt cele regasite in tabara Forum IT.

Softurile educationale le dau elevilor posibilitatea nu numai de a citi niste date, ci de a trai momentele istoriei, ca si cum ar lua parte la ele, ducand la o memorare mai usoara a acestora. Procesele fizice, chimice si biologice pot fi simulate cu mare usurinta acasa sau la scoala. Daca tot am adus vorba de istorie, nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca cercetarile arheologice au fost mult ajutate de calculator. Reconstituirea trecutului nu este atat de usoara pe cum pare si un exemplu viu este Jurassic Park.

Dincolo de fictiunea filmului, se afla "pura fictiune a rea-litatii" de acum cateva milioane de ani: existenta dinozaurilor si identificarea speciilor ce ies la iveala cu fiecare noua descoperire. Homo sapiens a existat? Studiile spun ca da si au o baza de sustinere foarte bine elaborata, care cu siguranta nu poate fi revocata. Nimic nu este mai adevarat decat testul ADN, cea mai sigura metoda de indentificare a unei fiinte. Esenta cercetarii nu este nimeni alta decat existenta miilor de programe de calculator care compara, creeaza si cauta indicii indiferent de domeniu. Si asta pornind de la cele mai simple jocuri de strategie pana la cele mai sofisticate programe folosite de marile centre de cercetare la care nu are acces omul de rand.

Fiecare dintre noi trebuie sa calatoreasca la un moment dat si are nevoie de informatii privind o anumita locatie. Sa nu va mirati daca in spatele simplei utilizari a telefonului se afla tot calculatorul. Miile de conexiuni nu stau in aer ci au nevoie de un suport tehnic.De televiziuni nici nu mai poate fi vorba, era digitala este in floare. Fara ea s-ar duce zecile de telenovele, talk-show-uri, documentare si milioanele de stiri difuzate la fiecare minut. Luna, care pana acum era doar o pata pe cer, trezeste amintiri placute celor care i-au vizitat teritoriul. Avem si noi persoane care au devenit celebre datorita acestor calatorii.

Dar de Pluto ati auzit pana acum? Este urmatoarea planeta vizata pentru o cercetare mai amanuntita. Daca nu ar fi calculatorul, satelitii ar fi de ajuns? Sau mai bine zis ar mai putea functiona? Aceste calatorii "astrale" nu pot decat sa ne duca cu gandul la viitor, pentru ca multe lucruri ne sunt inca necunoscute. Cineva spunea ca peste numai cateva zeci de ani, vom vizita alte planete decat Pamantul ca si cum am merge de pe un continent pe celalalt. Vom astepta sa vedem daca intr-adevar se va intampla asa.

Alpinistii nu ar putea comunica din varful muntelui cu bazele fara o aparatura performanta. Va dati seama ce informatii pretioase s-ar pierde? Un om care toata viata si-a dorit sa cucereasca un varf, sa ajunga sus si sa nu poata spune acest lucru si celorlalti, iar la intoarcere soarta sa-l impiedice sa revina de unde a plecat initial. Din nefericire sunt multe situatii de acest gen, povestite chiar de un roman, Horia Colibasanu, ce a vazut in timpul expeditiei sale pe K2 cum o parte din colegii sai au fost inghititi de avalansa.

Amintirea lor a ramas vie prin imaginile inedite de la fata locului. Internetul nu mai este o noutate. Te poti plimba in cateva minute de la un capat al lumii pana la celalalt. Poti sa vezi imagini de peste tot, sa vorbesti cu persoane din alte tari, chiar sa inveti singur limba lor fara prea mare efort. Totul se transmite in direct. Cei care au fost atenti aceste zile au putut urmari "live" prezentarile din tabara de la Izvoru Muresului, unde s-au intalnit specialistii de astazi cu... viitorii specialisti. Daca internetul era accesat doar de pe computer, acum este la indemana oricui-isi-permite si de pe telefon.

Chiar sunt telefoane pe care pot fi instalate diferite softuri, "mici sisteme de operare". Ceea ce pentru DaVinci era un mare efort, sa-si monteze si sa-si verifice inventiile cu sacrificii umane si pagube materiale destul de mari, acum se rezolva in cateva minute printr-un program de simulare. Asa cum visa el atunci, visam si noi la era SF, si nu putine sunt filmele si colectiile de acest gen, unele scrise chiar de persoane foarte tinere, ceea ce ne pune pe ganduri. Unii spun ca in sens negativ, dar, daca un copil are o imaginatie bogata si este inzestrat cu o minte extraordinara, si sunt destule cazuri, nu este bine sa se exprime?

Situatiile de acest gen sunt din ce in ce mai multe, oare este doar o coincidenta? Asa cum trecutul a avut un viitor: noi, asa si prezentul nostru trebuie sa evolueze. Dupa cum spun specialistii, drumul duce spre o tehnologie cat mai avansata, integrata omului. Ar trebui sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa acceptam realitatea: tehnologia a intrat in viata noastra si ne place mai mult decat vrem sa recunoastem.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.