In timp ce presedintele Traian Basescu si ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, ii asigura pe elevi si parinti ca noul an scolar va incepe cu certitudine astazi, liderii celor patru federatii sindicale sustin cu tarie ca profesorii vor boicota festivitatile de inceput de an scolar.

Cadrele didactice din teritoriu sunt "impartite" in doua tabere in ceea ce priveste deschiderea anului scolar 2006-2007. Anul trecut, dupa mai bine de o luna de proteste, liderii sindicali si Guvernul au incheiat, in noiembrie, un acord prin care Executivul se angaja sa "asigure in anul 2006 finantarea proiectelor si investitiilor aferente din domeniul educatiei, asigurand resurse suplimentare de 1,1% din PIB la pozitia 'cheltuieli de capital>>, peste nivelul alocat prin proiectul de buget al anului 2006, in asa fel incat cheltuielile pentru invatamant sa atinga 5% din PIB".

Prin acelasi acord, Guvernul promitea sa acorde personalului didactic si didactic auxiliar o majorare salariala de 11,83% pe anul 2006. Conform declaratiilor lui Hardau, promisiunile au fost respectate, bugetul MEdC inregistrand o crestere de 2,2 ori.

Cu toate acestea, la sfarsitul lunii august a acestui an, profesorii au atras atentia reprezentantilor Executivului ca acordul nu a fost respectat, mai ales in ceea ce priveste investitiile. Totodata, liderii sindicali au solicitat inceperea negocierilor pentru maririle salariale pe anul 2007. Dupa ultima intalnire, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, liderii sindicali au anuntat ca noul an scolar va incepe cu "un mare miting" in Capitala si cu boicotarea festivitatilor.

In ciuda amenintarilor cadrelor didactice, Hardau este ferm convins ca scoala va incepe astazi, anuntandu-si prezenta la deschiderea anului scolar la Miercurea Ciuc. Referitor la actiunile de protest ale sindicalistilor, Hardau a declarat, ieri, ca "fiecare organizatie sindicala are dreptul sa demonstreze", dar ca, in situatia de fata, acest lucru este "un joc democratic" pe care nu-l intelege.

"Invatamantul isi schimba fata"

In ceea ce priveste fondurile alocate infrastructurii, Hardau a afirmat ca dintr-un total de 3.032 milioane lei primite de invatamant, 2.188 milioane lei au fost folosite in acest scop, restul acoperind cresterile salariale pe acest an si restantele pe anii 2004-2005. "Invatamantul isi schimba fata", a asigurat ministrul Educatiei si Cercetarii, care a subliniat ca "ne gasim in graficul de 60%".

Referitor la aceasta schimbare, Hardau a prezentat situatia alocarii fondurilor pentru reinnoirea dotarilor din 9.000 de unitati scolare. Astfel, au fost alocate 35 milioane lei pentru repopularea bibliotecilor cu titluri noi, in peste 5.000 de scoli gimnaziale s-au modernizat toate laboaratoarele de fizica, iar pentru liceele cuprinse in programul de innoire s-au investit peste 117 milioane lei in laboratoarele de biologie, fizica si chimie. Nici materia preferata a majoritatii elevilor, educatia fizica, nu a fost omisa din programul de alocare al fondurilor. Astfel, s-au investit peste 68 milioane lei in echipamente sportive, cu precadere in scolile cu profil sportiv.

Tinta fixata de oficialii MEC pentru 2008 vizeaza reabilitarea termica, informatizarea si obtinerea autorizatiilor sanitare in toate unitatile de invatamant din tara. Daca situatia actuala in ceea ce priveste autorizatiile sanitare se prezinta relativ bine in mediul urban, unde 89,5% dintre unitatile scolare au primit deja autorizatia sau au depus dosarul, in mediul rural doar 65,3% indeplinesc aceasta conditie. Problemele intampinate in restul unitatilor se refera in mare parte la lipsa apei curente.

Intrebat daca este la curent cu numarul scolilor unde cursurile vor incepe fara ca lucrarile de reabilitare sa se fi terminat, Hardau a afirmat ca stie ca sunt unitati inca in santier. Cu toate acestea, ministrul a tinut sa precizeze faptul ca acest lucru nu va impiedica desfasurarea orelor de curs.

Unele scoli isi vor deschide portile

Liderii celor patru federatii sindicale sustin ca profesorii nu vor renunta sub nicio forma la actiunile de protest programate pentru astazi. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca il asigura pe ministrul Hardau ca ''scoala nu va trai momente de sarbatoare.
La scoala din Miercurea Ciuc, unde ministrul Educatiei si Cercetarii si-a anuntat prezenta, profesorii nu vor participa la deschiderea festiva''. Totodata, acesta a afirmat ca profesorii nu mai vor sa dea ocazia politicienilor sa le spuna parintilor si elevilor ''cat de frumoasa si buna este situatia in unitatile de invatamant romanesti''.

La randul sau, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), a subliniat faptul ca la ultima intalnire avuta cu reprezentantii Guvernului, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca ''in 2007, Invatamantul va primi mai putin de sase la suta din PIB. Aceasta in conditiile in care legea prevede ca Invatamantul trebuie sa primeasca cel putin sase la suta din PIB''.

Totodata, FEN isi exprima revolta fata de faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu refuza negocierea cu profesorii. ''Observam cu stupoare ca premierul Tariceanu prefera sa discute cu organizatiile sindicale prin intermediul mass-media in loc sa se aseze la masa negocierilor. Acest lucru ne face sa ne gandim ca primului-ministru ii convine aceasta stare de tensiune. Tinem sa-i amintim domnului Tariceanu ca in joc sunt interesele a peste 5 milioane de oameni, fie ei profesori, parinti sau elevi'', a precizat Croitoru.

In ceea ce priveste cresterile salariale in invatamant, Croitoru sustine ca ''nu se poate vorbi de respectarea programului de guvernare intrucat oferta Executivului este de doar 21,53% (crestere medie anuala), in conditiile in care Alianta a promis o majorare de 60% pe timpul mandatului.

Pentru a-si respecta angajamentul luat, Guvernul trebuie sa acorde, pentru 2008, o crestere salariala medie de 38,47%, lucru putin probabil. Daca mai scadem si inflatia observam ca in perioada decembrie 2005-decembrie 2007 salariul din invatamant va creste in mod real cu doar 2,23%''.
Referitor la inceperea noului an scolar, in teritoriu, cadrele didactice sunt impartite in doua tabere.
Spre exemplu, profesorii din Bihor si Mures au anuntat ca astazi vor organiza mitinguri si marsuri. In judetele Vaslui si Brasov va incepe scoala, insa la festivitatile de inceput de an scolar vor fi citite, in fata parintilor si elevilor, revendicarile cadrelor didactice. In alte judete, doar 30-50 la suta dintre unitatile de invatamant isi vor deschide portile.

La mitingul din Capitala sunt asteptate peste 20.000 de cadre didactice. Aurel Cornea a anuntat ca, ''in fiecare zi, pana la solutionarea problemei, in fata Guvernului vor fi organizate pichete''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.