Conflictul dintre federatiile sindicatelor din invatamant si Guvern capata amploare de la o zi la alta. Nemultumirile dascalilor sunt legate de faptul ca bugetul alocat Educatiei pe 2005 este sub patru la suta din PIB, adica sub nivelul minim prevazut de Legea Invatamantului.
Intarzierea cu doua luni a numirii unui secretar de stat in Ministerul Educatiei pare sa adanceasca si mai mult criza din invatamantul romanesc.

"Am ajuns la limita demersurilor oneste"

Sindicatele din Invatamant cer dublarea salariilor pana la sfarsitul lui 2006, iar, in cazul in care nu vor primi reactii pozitive din partea Guvernului, acestea vor declansa greva generala. Mai mult, trei federatii din Educatie - FSLI, Alma Mater si Spiru Haret - au inaintat presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa, prin care ii solicita o audienta. "Am ajuns la limita demersurilor oneste. Daca nu vom primi raspunsurile asteptate suntem hotarati sa declansam actiunile de protest. S-ar putea sa intram in greva pe 18, 20 martie sau 10 aprilie. Nu stim sigur. Totul depinde de cat de receptiv va fi Guvernul", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

La randul sau, Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), spune ca se asteapta ca interventia presedintelui Traian Basescu sa schimbe atitudinea Guvernului. "Primul-ministru dezinformeaza cand spune ca salariile profesorilor s-au marit, in 2004, cu 38 la suta in conditiile in care nu are nici macar un consilier pe probleme de educatie. De doua luni nu exista secretar de stat. In situatia in care lucrurile nu intra pe un fagas normal, vom declansa greva generala", a avertizat liderul FEN.

Greva la Colegiul "Dimitrie Leonida"

Ieri dimineata, timp de doua ore, profesorii de la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitala au refuzat sa mai intre in clase si sa predea pe motiv ca nu si-au primit salariile pe luna ianuarie si nici cel de-al 13-lea salariu, restantele catre angajati ridicandu-se la sase sute de milioane de lei. Protestul celor 170 de salariati a durat aproape doua ore, timp in care elevii au stat in salile de clasa.

In afara de banii care ar fi trebuit sa fie primiti de catre angajati, Colegiul are restante si la plata utilitatilor, in ultimele luni acumuland datorii de zece miliarde de lei, iar telefoanele unitatii sunt oprite de aproape o luna. Salariatii Colegiului au primit ultimii bani in 6 ianuarie, cand au primit lichidarea pe luna decembrie, veniturile salariale fiind cuprinse intre 3,2 si 8 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.