Parcul Herastrau este monument istoric, teoretic protejat de lege, practic devastat de smecherii cu bani si pile. Afacerile prospere s-au dovedit a fi wc-urile publice, care au fost transformate in restaurante de fite. Majoritatea construite fara autorizatii si avize necesare, acestea ar fi trebuit demolate in campania initiata de Primaria Capitalei. Doar Mitica Dragomir si inca doi, trei proprietari de bodegi amarate si-au vazut investitiile la pamant.

Transformarea toaletelor publice in restaurante sau fast-fooduri a fost interzisa de Primaria Capitalei, printr-o hotarare a consilierilor generali, abia la inceputul acestui an, dupa ce nu mai era nici o buda demna de a fi ridicata la rangul de fita.
Pentru ca Uniunea Europeana era cu ochii pe municipalitate si nu mai voia sa dea bani pentru proiectele de ecologizare a Parcului Herastrau din cauza constructiilor ilegale, Primaria Capitalei a inceput o campanie de demolare a teraselor fara avize. In afara de restaurantul deputatului PRM Mitica Dragomir, amplasat fara autorizatie de constructie pe malul lacului, si de inca doua carciumi pricajite, nimeni n-a fost deranjat.

Asta, in conditiile in care edilul-sef al bucurestenilor, Adriean Videanu, a recunoscut ca majoritatea constructiilor de pe malul lacului Herastrau sunt "cu probleme", teraselor si restaurantelor lipsindu-le fie autorizatia de functionare, fie autorizatia de constructie. "Pentru a accesa fondurile Phare trebuie sa respectam niste conditii. Or, terasele si restaurantele in ilegalitate din parcuri sunt principala piedica in obtinerea finantarii", a declarat Videanu. El facea referire la o investitie de aproape 20 de milioane de euro (fonduri municipale si o finantare de 13 milioane de euro din fonduri Phare) pentru modernizarea parcurilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.