La sfarsitul fiecarui anotimp, organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere. Principiul acesta este practicat cu succes de tot mai multi cunoscatori.
Dupa exemplul terapeutilor de renume, o cura de dezintoxicare cu cereale, legume sau fructe ne inzeceste fortele pentru sezonul urmator. In plus, organismul este "spalat" de reziduurile stocate in intestine, cu ajutorul acestor terapii. O cura de acest gen poate sa dureze 10-15 zile. Din pacate, studii recente precizeaza ca 68 la suta din romani nu ofera cereale nici macar copiilor, la micul dejun, iar 23 la suta nu stiu ca o masa sanatoasa si consistenta poate fi alcatuita din cereale. In comparatie cu alti europeni - germani, francezi, elvetieni -, care consuma intre 2 si 9 kg de cereale anual, pentru hrana si dezintoxicarea organismului, un roman consuma, in medie, 280 g pe an.

Cura cu grau integral

Revenind la varietatea curelor de sezon nu trebuie sa trecem cu vederea efectul curei cu grau integral sau cu fulgi de secara sau ovaz. Dimineata vom combina fulgii de cereale (6-10 linguri) cu iaurt degresat (3-4 linguri). La pranz, ratia se combina cu pere sau sfecla si zeama de lamaie (2 linguri) in sezonul de toamna. La cina, portia de cereale se poate amesteca cu miere si o lingurita de scortisoara. Daca intre mese foamea ne sacaie, o imblanzim cu o portie de salata verde sau de gogosari stropita cu doua lingurite de suc de lamaie.