Tinerii nu vor sa auda de criteriile tatilor. Dar parintii sint nerabdatori sa le dea cu un ceas mai devreme certificatul de talent, la Gala HOP

In fiecare an, la Mangalia, directorul Galei Tinarului Actor, Cornel Todea, lanseaza ambarcatiuni conduse de aspiranti la slujba de comandanti. Gala le cere tinerilor actori o prestatie destul de complicata: o proba impusa - lectura unui fragment dintr-o carte indicata de juriu (anul acesta a fost "Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu), iar la "liber alese" - 15 minute de teatru, fara partener, fara decor, testind capacitatea lor de a se instala in conventie si de a deveni altcineva, in imediata apropiere a spectatorului. Nu toti profesionistii s-ar incumeta, tehnica acestui tip de dialog se dobindeste dupa lungi ani de exercitiu, asa ca participantii la concurs trebuie oricum laudati pentru curajul de se arata asa cum sint, incercind sa compenseze prin sinceritate absenta maiestriei.

Nu tot ce e urit e expresiv

Optiunea pentru texte apartinind autorilor din propria generatie ar urma sa ne prezinte interlocutorii: personajele care ii reprezinta pe tineri sint oameni cu o traire atit de complexa incit nu exista cuvinte pentru a o exprima, de aceea comunicarea se produce prin conjugarea si declinarea cuvintelor de la briu in jos, repetate pina la obsesie. Nu excesiva pudoare provoaca reactia de respingere, desi nu vad de ce pudoarea ar fi un comportament blamabil; cind refuza societatea de astazi, tinerii nu-i reproseaza, printre altele, desantata vulgaritate in care se scalda? Si daca opozitia fata de rigiieli se manifesta tot prin rigiieli, teama mi-e ca virstnicii se vor simti incurajati in exhibarea unei sinceritati dizgratioase si respingatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.