Plecarea romanilor la munca in strainatate a adus unora bunastare, tuturor “victime colaterale”, acestea din urma fiind de regula copiii.

Cei mai multi dintre ei sunt lasati in grija bunicilor, oameni batrani, macinati de boli si deja obositi de a lua-o de la capat cu educatia copiilor. Altii ajung in grija unor rude indepartate, nu putini sunt dati in "custodia" vecinilor, care se obliga in schimbul banilor sa mai dea o fuga pe la cei mici lasati de izbeliste prin gospodarii sau intre peretii apartamentelor. Uneori acesti copii ajung pe strazi, sunt trimisi la cersit sau sunt obligati sa munceasca din greu. In multe situatii, incredintarea copiiilor devine pentru cei care ii au in grija o afacere de-a dreptul profitabila, remarca in editia electronica de ieri cotidianul britanic "Daily Telegraph".

Redactorii publicatiei mai spun ca in prezent doua milioane de romani muncesc in strainatate, dintr-o populatie totala de 22 de milioane, aducand economiei in jur de doua miliarde de dolari pe an. Dupa aderarea prevazuta in 2007 si ridicarea restrictiilor de viza, numarul lor va creste si mai mult.

Pretul il platesc familiile lor, si in special copiii, subliniaza "Telegraph". Mai mult, afirma ziaristii, in acest context, in Romania a aparut o noua forma de abuz asupra copiilor, mii de minori fiind lasati singuri de parintii care pleaca in Occident pentru a-si gasi un loc de munca, Guvernul a fost nevoit sa ia masuri, dupa ce ani de zile a ignorat avertismentele asistentilor sociali. Potrivit unui nou proiect de lege, cei care pleaca sa munceasca in strainatate trebuie sa dea o declaratie privind numarul de copii pe care ii lasa in urma si modalitatile de contact ale rudelor sau prietenilor care ii au in grija. Dar Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului considera ca acesta lege vine prea tarziu si face prea putin, neajutand cu nimic copiii celor care pleaca ilegal.

Si-a luat viata la 11 ani

Chiar si cele mai optimiste statistici arata ca zeci de mii de copii au fost abandonati de unul sau ambii parinti, care au plecat sa munceasca in strainatate. Unii sunt lasati in orfelinatele de stat, dar majoritatea raman in grija unor membri mai in varsta ai familiei, care au propriile probleme.

Cotidianul britanic prezinta cazul a doi baieti care s-au sinucis dupa ce parintii lor au plecat sa lucreze in Italia. Intr-un mesaj de adio, Claudiu Popovici, in varsta de 15 ani, din Botosani, a explicat ca nu poate face fata responsabilitatii de a avea grija de cei doi frati mai mici, cu varste de sapte si 11 ani, dupa ce ambii lor parinti au plecat in Italia. Razvan Suculiuc, in varsta de 11 ani, din Iasi, s-a sinucis dupa ce le-a spus prietenilor ca ii este greu fara mama lui, care si-a cautat de lucru in Italia pentru a-si permite sa-i cumpere un calculator. A fost gasit spanzurat in bucatarie de tatal sau. "Din ce in ce mai multi copii abandonati de parintii lor care au plecat in strainatate au probleme emotionale. Razvan nu avea frati sau surori. Nu a putut trai fara mama lui", explica psihologul roman Gabriel Crumpei, citat de cotidianul britanic.

Pribegind prin lume, cu dorul de copii

Ion Apreotesei, din Roman, a petrecut mai multi ani departe de copiii lui. "Am lucrat mai multi ani in strainatate, la cules de fructe in Spania si Italia, dar nu am stat niciodata mai mult de un an. Acolo pot castiga 400 de euro pe luna, iar aici sunt norocos daca castig 100. Nu mi-e intotdeauna usor si mi-e dor de copii. Uneori, abia imi permit un acoperis deasupra capului pentru mine, cu atat mai putin pentru ei.

Anul viitor voi incerca sa merg in Marea Britanie. Am auzit ca acolo sunt multe locuri de munca", spune el. Ana Balan si sotul ei, care locuiesc la Roman, reusesc cu greu sa-si creasca nepoata in varsta de doi ani, Alina. "Nu e usor. La 67 de ani, nu mai am destula putere. Dar fiica mea si sotul ei vor sa-si cumpere o casa. In doi ani vor castiga destul pentru a si-o cumpara", spune femeia. Insa nu toti cei care pleaca isi lasa copiii in grija unor rude responsabile. Unii sunt lasati la rude care ii trimit la cersit, de obicei pentru a castiga bani pentru bautura, si care nu mai au grija de ei, daca nu se dovedesc o afacere profitabila.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.