Pentru a evita "crizele" care pot aparea la nivel national in perioada sezonului rece, seful Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a recomandat, ieri, fiecarui minister sa-si "prevada" fondurile de care are nevoie, pentru a nu se mai ajunge in situatia suplimentarii fondurilor de la buget.
Planul de actiuni pentru perioada sezonului rece, care trebuie elaborat de ministerele cu atributii in situatii de urgenta, nu a fost finalizat inca, deciziile in acest sens fiind asteptate pana la mijlocul acestei luni.

Vasile Blaga a declarat, ieri, dupa intrunirea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), ca pentru elaborarea acestui plan au fost luate in considerare toate observatiile institutiilor implicate, termenul stabilit pentru finalizarea lui fiind 15 septembrie a.c.

Daca acest lucru se va incadra in graficul intocmit, pe 22 septembrie planul de masuri si actiuni pentru perioada sezonului rece urmeaza sa fie semnat in numele CNSU de primul-ministru, iar pe 24 septembrie sa revina la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei si Comertului (MEC) au datoria sa prezinte, pana la 10 octombrie a.c., masurile de prevenire a alunecarilor si prabusirilor de teren care au afectat sau pot afecta zonele locuite, a precizat Blaga.

MEC va trebui sa analizeze situatia de la Cariera Slanic Nord, judetul Arges, Cariera Santimbru, judetul Harghita, Campul 2 sonde si Ocnele Mari, judetul Valcea, in timp ce Ministerul Transporturilor va evalua problemele din judetul Gorj.
Ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca pana la 10 octombrie a.c. asteapta o "situatie clara" a problemelor din teritoriu, "inclusiv a familiilor care ar putea fi stramutate".

"Ca problema generala, am cerut ca MEC sa desfasoare actiuni preventive pentru situatia in care vor mai fi necesare stramutari".

Prefectul preia stafeta

"Ministerele care fac parte din CNSU vor finaliza pana la mijlocul lunii octombrie modificarile legislative necesare preluarii de catre prefect a rolului de coordonator al Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta", a declarat, ieri, Vasile Blaga. Este posibil ca prefectii sa fie numiti sefi ai Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, in locul presedintilor Consiliilor Judetene, cei care coordoneaza acum aceste organisme.

Blaga a afirmat, dupa sedinta CNSU, ca pana la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii (MS), MAI, Ministerul Transportului (MT) trebuie sa puna la punct modificarile legislative care se impun pentru ca prefectul sa fie coordonatorul Comitetului judetean pentru situatii de urgenta.
Blaga a mai spus ca masura este destinata si pregatirii de personal al MAI pentru interventie in situatii de urgenta "pentru a nu mai arunca banii statului la firme".

El a precizat ca reprezentantii MAPDR si MS ar putea pregati cadrele MAI in domenii specifice. Fiecarui minister i s-a sugerat sa "prevada" fondurile de care au nevoie pentru anul viitor, astfel incat sa nu se mai ajunga in situatia de a apela la bugetul de stat sau la Ministerul de Finante pentru "completari" in situatiile de criza.

"... Aceste fonduri trebuie sa fie prevazute din timp pentru a nu mai fi cerute suplimentar de la bugetul de stat", a declarat Vasile Blaga, adaugand ca este necesar ca anul viitor sa existe bani disponibili pentru reactia prompta a autoritatilor intr-o eventuala situatie de urgenta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.