Uniunea Europeana nu va umfla cu pompa preturile locuintelor vechi, asa cum spera multi proprietari. Dimpotriva, investitiile straine vor frana preturile blocurilor de cartier, arata experienta tarilor vecine care au aderat la UE in primul val.

Piata imobiliara romaneasca este aproape blocata in asteptarea integrarii in Uniunea Europeana. Vanzatorii stau cu ochii pe calendar in asteptarea zilei de 1 ianuarie 2007 sau cer deja preturi exorbitante. Multi dintre ei vor fi surprinsi cand vor vedea ca ritmul de crestere a preturilor se va reduce dupa integrare si ca treptat va ajunge mult mai mic decat a fost in ultimii ani, apreciaza analistii imobiliari.

PRETURI EUROPENE

Acum, la aproape doi ani de la integrare, in Varsovia, un apartament mediu cu doua camere poate fi cumparat cu 63.000 euro, in Bratislava cu 40.000 euro, iar in Praga, preturile variaza intre 55.000 si 70.000 euro. Comparativ, in Bucuresti, preturile sunt deja cu 5.000-10.000 euro mai mici decat in Praga sau Varsovia si mult mai mari decat cele din Bratislava. Explicatia data de analistii imobiliari este ca, in Romania, pretul locuintelor a inceput sa creasca inca din anul 2000, in timp ce in tarile din jurul nostru, care au aderat in primul val, piata imobiliara a explodat cu un an inainte de aderare, adica in 2003.

INVESTITII

Surprinzator, aderarea a temperat cresterile de preturi, carora le-a impus ritmuri mult mai mici, de maximum 20% pentru locuintele din cartierele bine plasate si de maximum 5-6 procente pentru apartamentele din cartierele marginase. Investitiile in locuintele noi au franat preturile. In Cehia si Slovacia, dupa integrare s-a constatat o crestere a cererii de apartamente noi, venita de la cumparatori individuali sau brokeri din Marea Britanie si Irlanda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.