Vin inundatiile si avalansele! Din cauza temperaturilor in continua crestere, pericolul producerii unor inundatii este din ce in ce mai mare. Meteorologii ne avertizeaza ca in urmatoarele trei zile, in unele zone, temperaturile vor depasi opt grade Celsius si ca in acelasi timp se vor inregistra si cantitati semnificative de precipitatii.

Romania s-a impartit in doua. Pe de o parte, sunt zone intregi unde ninsorile continua sa cada si sa faca probleme, iar pe de alta, sunt localitati unde zapezile se topesc, producand avalanse si inundatii.
Ninsorile cazute in timpul noptii de sambata spre duminica au ingreunat serios circulatia pe toate drumurile din judetul Maramures. Desi se actioneaza cu utilaje de curatat de mai bine de 24 de ore, nametii nu se dau dusi din cauza zapezii care continua sa cada. Meteorologii nu sunt optimisti, ei sustin ca in aceasta zona ninsorile nu se vor opri prea curand.

Ploaie de pietre

Ãn schimb, in judetul Gorj, muncitorii de la Drumuri nationale au avut de furca din cauza temperaturilor ridicate, care au provocat mai multe avalanse in Defileul Jiului. Circulatia a fost intrerupta pentru mai mult timp pentru ca fenomenul s-a repetat in mai multe locuri. Puhoaiele de zapada, amestecata cu bucati de stanca, se puteau prabusi in orice clipa peste masinile care ar fi trecut prin zona. Cu cat temperaturile cresc, pericolul este si mai mare. O situatie de acest gen s-a mai intamplat in 1987, atunci cand un munte de gheata de cinci metri a blocat circulatia in Defileul Jiului pentru mai multe ore.

Mutilati de ger

Ãn zonele unde gradele in termometru sunt foarte scazute, gerul a dat de furca medicilor. Frigul excesiv din ultima perioada a facut numeroase victime printre bacauani. Cel mai mult au avut de suferit oamenii strazii, care au luat cu asalt spitalele. Zilele trecute, patru persoane fara adapost au fost gasite decedate, inghetate de frig. Sectia de chirurgie de la Spitalul din Bacau este aglomerata din cauza internarilor cu degeraturi la maini, picioare si urechi. Medicii sustin ca anul acesta a fost inregistrat un record nedorit, numarul pacientilor la care este inevitabila amputarea degetelor de la maini sau picioare, si chiar intreaga laba a piciorului fiind exagerat de mare. Majoritatea bolnavilor aflati in aceasta situatie sunt batrani fara un acoperis deasupra capului.

Valuri de sloiuri de gheata

Nici in Delta Dunarii sau pe cursul fluviului lucrurile nu stau foarte bine. De mai bine de sase zile, canalele sunt invadate de sloiuri uriase de gheata, care fac aproape imposibila navigatia. Cel mai puternic remorcher din tara, "Perseus", a fost pus ieri in functiune pentru a sparge "ghetarii". Localnicii au probleme deoarece se deplaseaza cu greutate. Ãn judetul Tulcea, viata a patru femei din comuna C.A. Rosetti a putut fi salvata doar cu ajutorul unui elicopter pus la dispozitie de Ministerul Administratiei si Internelor. Alte trei persoane din localitatea Sfantu Gheorghe au fost transportate in regim de urgenta la Spitalul din Sulina, deoarece legatura dintre cele doua orase este posibila doar pe uscat, numai cu autoturisme de teren. Ãn prezent, pe canalul Sulina curg sloiuri pe o suprafata de 70 la suta, iar la kilometrul 107 s-a format un pod de gheata, in timp ce la Isaccea gheata acopera aproape un sfert din suprafata fluviului. O salupa- remorcher aflata pe malul stang al Dunarii, in dreptul localitatii Tudor Vladimirescu, s-a scufundat. Cauza posibila a evenimentului este infiltrarea de apa in urma fisurilor provocate de diferentele de temperatura din ultimele zile.

Cu spaima in suflet

Zaporul de pe Bistrita a ajuns la lungimea de 16,1 kilometri, iar temperaturile mai ridicate din ultima perioada au bagat spaima in sufletele locuitorilor de pe Valea Bistritei. Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt au trimis atentionari catre toate comisiile de aparare din comunele din zona, insa niste simple atentionari nu ii vor apara pe oamenii care se tem ca vor ramane fara case sau chiar vor muri daca ghetarii vor iesi din matca Bistritei. Spaima se amplifica o data cu lasarea serii si se atenueaza in zori. Dar si atunci privesc neputinciosi la zaiul ce curge din amonte, care capata consistenta unor imensi ghetari, ce imbraca albia in lungul firului de apa. Sate intregi din comunele Poiana Teiului si Farcasa asteapta, de la o zi la alta, navala nahlapilor. Deocamdata, muntenii sunt macinati de asteptarea unei posibile "furtuni", care i-ar putea face sa retraiasca evenimentele devastatoare ale iernilor lui 1995 si 2002, cand Bistrita s-a napustit necrutatoare peste case.

Sirena de atentionare

Imaginea creata de gerul naprasnic al ultimelor zile este aceea a unui adevarat canion de gheata, care pe alocuri scoate la iveala si unele mici ochiuri de apa.
"Ãn fiecare iarna, noi, cei de pe Valea Bistritei, traim vremuri grele, amenintati de revarsarea apelor datorita ghetarilor, care se cladesc zi de zi si care pot oricand bloca mersul firesc al apei. Dupa cum se vede si acum, pe aici pe la noi, pe la Stejaru, curge naboi de gheata, care se infunda la Vadu Rau. Nadejdea ne este la Cel de Sus", a declarat pentru "Monitorul de Neamt" Vasile Sava din Stejaru - Farcasa.

"Oamenii din zonele inundabile sigur ca traiesc emotii puternice si-n aceasta iarna, dar noi, administratia locala, am luat deja masuri de preintampinare a unui eventual dezastru. Am instalat o sirena in satul Frumosu, am angajat un om care supravegheaza zona pe timpul noptii, cu raportari la orele 23.00 seara si 6.00 dimineata, iar pe cetatenii care pot fi afectati de ape i-am instruit cum sa actioneze pentru preintampinarea pagubelor", a spus viceprimarul Ion Cristinel-Simionescu.
La Ruseni exista pericolul ca podul din lemn ce face legatura satului cu centrul comunei, singura cale de acces a oamenilor, sa fie impins de ghetari si dus la vale.